Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA au impus sancţiuni unui…

SUA au impus sancţiuni unui grup de personalităţi ruse. Miliardarul Viktor Vekelberg și familia purtătorului de cuvânt al lui Putin, pe listă

SUA au impus sancţiuni unui grup de personalităţi ruse, inclusiv miliardarului Viktor Vekselberg, pentru trei membri ai familiei purtătorului de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin şi parlamentari, informează Reuters.

Printre cei afectaţi de sancţiuni se numără 10 persoane din consiliul de administraţie al VTB Bank, al doilea cel mai mare creditor din Rusia, şi 12 membri ai Dumei, camera inferioară a Parlamentului rus, a anunţat Departamentul de Trezorerie al SUA într-un comunicat.

„Trezoreria continuă să tragă la răspundere oficialii ruşi pentru că au permis războiul nejustificat şi neprovocat al lui Putin”, a declarat secretarul de stat al Trezoreriei, Janet Yellen.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a fost vizat  de primele sancţiuni la 3 martie. Măsurile de vineri se extind asupra soţiei sale şi a celor doi copii adulţi.

Aceştia duc „stiluri de viaţă luxoase care nu sunt în concordanţă cu salariul de funcţionar public al lui Peskov”, a anunţat Trezoreria americană.

La mijlocul lunii februarie, camera inferioară a parlamentului Rusiei a votat pentru a-i cere lui Putin să recunoască ca independente două regiuni separatiste susținute de ruși din estul Ucrainei.

Citiți și: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului declară că „rușii cărora le este rușine de operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina nu sunt ruși adevărați”

Noi bombardamente au avut loc, sâmbătă dimineață, în Ucraina. Focuri de artilerie lovesc zonele rezidenţiale. Situaţia din oraşul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, este critică, susţin oficialii. Ucraina avertizează că vecina Belarus ar putea plănui o invazie pe teritoriul său şi acuză Rusia că încearcă să-şi tragă aliatul în război organizând atacuri aeriene de pe teritoriul Belarusului. Preşedintele SUA, Biden, s-a alăturat aliaţilor pentru a lovi Moscova în ceea ce priveşte comerţul şi a închide fondurile de dezvoltare, precum şi interzicerea importurilor de fructe de mare, vodcă şi diamante ruseşti.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.