SUA anunță că rămân membre OMS și intenționează să ia parte la mecanismul Covax

Statele Unite ale Americii intenționează să se alăture mecanismului COVAX care are ca scop livrarea vaccinurilor împotriva coronavirusului în țările sărace, a declarat joi consilierul medical al lui Joe Biden, Anthony Fauci, pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Totodată, Fauci a susținut că Statele Unite vor rămâne în continuare membre ale OMS, scrie The Guardian.
„Președintele Biden va emite o directivă astăzi care va include intenția Statelor Unite de a se alătura inițiativei COVAX și de a sprijini ACT-Accelerator pentru a avansa eforturile multilaterale pentru vaccinurile împotriva Covid-19 și pentru a facilita distribuția echitabilă, cercetarea și dezvoltarea vaccinului”, a declarat Fauci consiliului executiv al OMS.
Covax, platforma de partajare a vaccinului concepută pentru a asigura un acces echitabil la vaccinurile împotriva Covid-19 a declarat că își propune să livreze 1,8 miliarde de doze țărilor mai sărace în 2021 și speră să îndeplinească ofertele de aprovizionare pentru cele mai înstărite în a doua jumătate a anului.
Cele 1,8 miliarde de doze vor fi furnizate printr-un angajament de piață avansat (AMC) către 92 de țări eligibile și vor corespunde unei acoperiri de aproximativ 27% a populațiilor din aceste țări.
De asemenea, consilierul medical al noului președinte SUA Joe Biden a spus că Statele Unite vor rămâne membre ale OMS, după ce Biden a semnat o scrisoare prin care retrage decizia predecesorului său Donald Trump de a părăsi OMS, care ar fi intrat în vigoare anul acesta în iulie.
„OMS joacă un rol crucial în lupta mondială împotriva pandemiei COVID-19, precum și a nenumăratelor amenințări la adresa sănătății globale”, a scris Biden în scrisoarea sa.
În data de 6 iulie 2020, SUA condusă de Donald Trump a notificat oficial OMS despre retragerea sa, în ciuda criticilor răspândite și a lipsei aproape complete a sprijinului internațional față de această mișcare, în mijlocul pandemiei de Covid.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.