Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Strategia militară a Rusiei este…

Strategia militară a Rusiei este capturarea lentă și metodică a orașelor ucrainene – Cercetător în domeniul războiului terestru

Jack Watling, cercetător în domeniul războiului terestru la Royal United Services Institute, oferă cea mai recentă evaluare a mișcărilor Rusiei în interiorul Ucrainei. Conform expertului militar, majoritatea forțelor ruse se află în interiorul Ucrainei, dar aceștia nu sunt capabili să redistribuie forțe în toată țara, scrie BBC.

„Deci, locul unde ar putea face progrese este acolo unde fac cele mai mari eforturi în ceea ce privește resursele și logistica. Efortul principal în acest moment este sudul, unde încearcă să încheie bătălia pentru Mariupol și apoi să încercuiască unitățile militare ucrainene din Donbas, să încerce să le izoleze, iar apoi să înainteze spre nord”, spune expertul militar.

Trupele rusești au rămas pe aceleași poziții între Herson și Nikolaev și este puțin probabil să facă progrese pe acest front, adaugă el.

Intenția rușilor este mai degrabă să înainteze spre nord din Crimeea de-a lungul râului Nipru pentru a încerca să încercuiască zona de operațiuni a forțelor comune, unde se află multe dintre cele mai bune unități ale Ucrainei.

„Pentru că moralul rușilor este scăzut, îi înconjoară și apoi înfometează oamenii și atacă orașele cu artilerie”, explică expertul militar.

Foto: BBC

Rușii au avansat de-a lungul mai multor axe în prima parte a conflictului, dar nu au reușit să înainteze, iar acum sunt în situația în care pot folosi o singură axă, pe rând. În acest moment, prioritatea lor pare să fie înfrângerea forțelor ucrainene din Donbas. Dacă reușesc să cucerească Mariupol, probabil că vor consolida axa împotriva Harkovului la nord de Donbas, spune expertul.

Astfel, strategia este capturarea lentă și metodică a orașelor unul câte unul, conchide el.

În a 33-a zi de război în Ucraina, militarii ucraineni continuă să respingă atacurile rusești. În mai multe orașe din Ucraina au fost auzite alarme antiaeriene. Trupele ucrainene au lansat contraatacuri cu succes în orașul Harkov din sud-estul Ucrainei. Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, solicită „demilitarizarea” zonei Cernobîl, ocupată de forțele ruse. Președintele Ucrainei declară că Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut neutru ca parte a unui acord de pace cu Rusia.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

LIVE TEXT/ A 33-a zi de război în Ucraina