Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Statele Unite anunță că au…

Statele Unite anunță că au lansat atacuri aeriene în Siria, după moartea unui american într-un atac cu dronă

Sursa: The New York Times

Armata SUA a executat mai multe lovituri aeriene în Siria, joi noaptea, împotriva unor grupări raliate Iranului pe care le învinuiește de un atac mortal cu dronă în urma căruia un antreprenor american a murit, iar altul şi cinci soldați americani au fost răniți, afirmă Pentagonul, citat de Reuters.

Loviturile aeriene au venit ca ripostă la un atac asupra unei baze a coaliției conduse de SUA, în apropiere de Hasakah, în nord-estul Siriei, joi, la ora 1.38 p.m. (10.38 GMT), a arătat sursa citată. Comunitatea de spionaj american a estimat că drona era de origine iraniană, a afirmat Armata.

Secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, a spus că loviturile aeriene au avut ca țintă grupări afiliate la Gardienii Revoluției Islamice din Iran (IRGC).

„Loviturile aeriene au fost desfășurate ca răspuns la atacul de azi, precum şi la o serie de atacuri recente împotriva forțelor coaliției în Siria, de către grupuri afiliate la IRGC”, a afirmat Austin.

Corpul Gardienilor Revoluției constituie brațul ideologic al armatei iraniene şi a fost desemnat grupare teroristă de către Washington.

Mai multe sute de militari americani se află în Siria în cadrul unei coaliții care luptă împotriva rămăşițelor grupării Stat Islamic. Deși așa-numitul califat al Statului Islamic a fost învins în 2019, misiunea SUA în zonă continuă, acum fiind centrată pe pregătirea milițiilor aliate locale astfel încât să fie fata de luptă împotriva unui nou val de insurgențe islamiste. Militarii americani sunt frecvent ținta atacurilor unor miliții. De ani de zile, alături de forțele americane, în Siria operează și forțele ruse.