Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șeful delegației ucrainene pentru negocierile…

Șeful delegației ucrainene pentru negocierile cu rușii oferă detalii despre discuțiile purtate până acum: „Poziția Rusiei în negocierile cu Ucraina „s-a înmuiat” brusc. Acum judecă lumea din jurul lor mai obiectiv și se comportă… corect”

Mihail Podolyak, consilier al Președintelui Ucrainei, desemnat șeful delegației ucrainene pentru negocierile cu partea rusească, spune că poziția Federației Ruse în negocierile cu Ucraina „s-a înmuiat”

Declarația a fost făcută de Mihail Podolyak joi, 17 martie, într-un interviu acordat presei poloneze, preluat parțial de Unian.

În context, Podolyak a menționat că Rusia a invadat Ucraina pe scară largă pentru a oferi un ultimatum. 

„Am venit la negocieri cu aceeași atitudine. Ei sunt pe deplin conștienți de dificultățile în care se află. Întreaga lume a văzut că a doua cea mai puternică armată a fost nevoită să ceară ajutor Chinei, Belarusului, Kazahstanului și Kârgâzstanului, pentru că s-a lovit de rezistență puternică din partea Ucrainei, care, apropo, „nu a fost niciodată un stat militar”. Acest mit al puterii Rusiei și al respectului pe care îl merită, cultivat cu grijă în Occident, tocmai s-a prăbușit”, a spus Podolyak.

Oficialul ucrainean susține că „este evident că în această situație Ucraina nu este de acord cu compromisuri lacome care ar interfera cumva cu interesele ucrainene”. 

„Societatea ucraineană nu este mulțumită de această decizie. Oamenii mor pe câmpul de luptă, iar noi ce să facem? Să ascultăm pretențiile Federației Ruse?” – a adăugat el.

Podolyak a menționat că Ucraina este hotărâtă să lupte până la capătul forțelor sale. 

„Acum, în multe zone, armata ucraineană este cea care a lansat o contraofensivă”, a subliniat el.

De asemenea, consilierul președintelui ucrainean a vorbit despre cum arată procesul de negociere cu Federația Rusă.

„Odinioară lucram sub formă de întâlniri față în față, dar drumul durează foarte mult din cauza luptelor care se dau în mai multe orașe. Prin urmare, acum lucrăm de la distanță, comunicăm prin canale online închise securizate. Pe lângă negociatorii principali, există și subgrupuri care lucrează împreună pentru a rezolva probleme specifice. Sunt întrebări umanitare, economice și juridice. Este foarte important pentru noi ca acordul semnat să nu contrazică tratatele internaționale sau Constituțiile Ucrainei și Rusiei”, a subliniat Podolyak.

„Pot spune că recent delegația rusă „s-a înmuiat dramatic”. Acum judecă lumea din jurul lor mai obiectiv și se comportă corect. Nu există nici grosolănie, nici grosolănie inerente autorităților ruse. Desigur, viziunea lor asupra lumii este distorsionată de propria propagandă ,” el a spus.

În plus, Podolyak a spus că „la început Rusia a venit cu multe dorințe, dintre care majoritatea nu mai sunt luate în considerare”.

„Există și o înțelegere mult mai bună a tuturor punctelor asupră cărora purtăm discuții”, a mai conchis el.

Podolyak a menționat că pentru a ajunge la un acord asupra unor chestiuni controversate în dezvoltarea unui acord de pace între Ucraina și Rusia ar mai fi necesare câteva zile sau chiar săptămâni.

„Unul dintre aspectele cheie ale acordului de pace, în dezvoltarea căruia sunt implicați indirect și partenerii noștri, inclusiv Polonia, este încetarea imediată a focului și retragerea imediată a trupelor ruse de pe teritoriile Ucrainei conform unui plan specific, verificat legal. În plus, statele străine sunt cele care vor garanta îndeplinirea condițiilor și ar asigura securitatea Ucrainei în viitor. Va fi un document care va detalia ce trebuie de făcut în cazul unei agresiuni repetate a Rusiei – o formulă inovatoare care ar putea sta la baza creării unui sistem de securitate complet nou în Europa”, a mai menționat oficialul.