Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șeful delegației ucrainene în negocierile…

Șeful delegației ucrainene în negocierile cu Rusia pentru încetarea focului vorbește despre retorica Rusiei care s-a schimbat în ultimele zile și un eventual compromis

Mihail Podolyak, șefului biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, tot el, șeful delegației ucrainene în negocierile cu Rusia privind încetarea focului, este sigur că retorica Rusiei în negocieri s-a schimbat în ultimele zile și crede că părțile se apropie de atingerea unui compromis. Declarațiile au fost făcute pentru site-ul kommersant.ru. 

Sursa citată precizează că, în ultimele zile, părțile au trecut la discuții prin videoconferințe, fiind create mai multe grupuri de lucru.  „Mă refer la o încetare a focului, o formulă de încetare a focului și de retragere a trupelor. Acum toate acestea sunt în grupuri de lucru condiționate, în formate legale se discută cum ar putea arăta documentele finale, pentru că apoi vor trebui parafate, semnate etc. De îndată ce se elaborează formatele legale reciproce, va fi programată o întâlnire – a patra rundă de negocieri. Poate fi mâine, poimâine. Am discutat toate problemele, acum încercăm să împachetăm aceste probleme în unele formate legale”, a spus Podolyak.

„Acordul ar trebui să includă mai multe articole. În primul rând, pozițiile referitoare la încetarea războiului propriu-zis. Al doilea punct este procedura, viteza în ceea ce privește parametrii de timp pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei. A treia parte este un acord de pace. Ce garanții va avea lumea. Și aici revenim la momentul cheie în jurul căruia se construiește totul – garanții de securitate pentru Ucraina pentru ca astfel de situații să nu se mai repete”, a spus consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei.

Acesta a menționat că este nevoie și de „o discuție despre distrugerea infrastructurii pe scară largă”, precizând că a fost distrusă substanțial infrastructura civilă, în special în regiunile de frontieră. Oficialul ucrainean crede că Rusia trebuie să plătească pentru că a distrus aceste obiective. 

Podolyak crede că părțile se apropie, totuși, de un compromis: „Avem toate propunerile care protejează aceste interese într-un fel sau altul, scot Ucraina din pericolul ca asemenea situații să se mai repete… Și subliniez încă o dată: partea rusă se uită deja mult mai adecvat (la situație. – „Kommersant”). Dar trebuie să mai treacă ceva timp pentru ca ei să înțeleagă în general 100% situația în care este Rusia, și nu Ucraina”, a punctat Podolyak.