Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Secretarul de stat al SUA,…

Secretarul de stat al SUA, demis pe Twitter. Avertismentul lui Rex Tillerson înainte de a pleca

Rex Tillerson își ia rămas bun după ce a ținut un discurs de rămas bun - AP

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a fost concediat printr-un anunţ pe Twitter făcut de președintele SUA, Donald Trump. Absent de pe reţeaua de socializare,Tillerson a aflat de la consilierii lui că a rămas fără post. Deşi mandatul acestuia se va încheia pe 31 martie, preşedintele Donald Trump i-a anunţat deja înlocuitorul: Mike Pompeo, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA). În locul lui Pompeo, pentru prima dată în istoria CIA, în fruntea agenției va veni o femeie.

Rex Tillerson s-a aflat timp de 14 luni în funcţia de secretar de stat. Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat marţi, 13 martie, demiterea secretarului de Stat, care va fi înlocuit cu Mike Pompeo, actualul director al CIA. Anunțul a fost făcut pe platforma Twitter.

În discursul său de rămas bun, oficialul demis a avertizat în legătură cu „acţiunile şi comportamentul îngrijorător” al Rusiei şi a lăudat munca depusă pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu China şi eforturile pentru contracararea programului nuclear nord-coreean, informează site-ul agenţiei The Associated Press, citat de Mediafax.

„Sunt încă multe de făcut pentru a răspunde acţiunilor şi comportamentului îngrijorător al guvernului rus. Dacă Rusia continuă pe acelaşi drum este posibil să fie şi mai izolaţi, iar această situaţie nu e în interesul nimănui”, a declarat oficialul demis.

Rex Tillerson a împărtăşit rareori punctele de vedere ale preşedintelui SUA. Coreea de Nord, Arabia Saudită şi Acordul de Mediu de la Paris sunt câteva dintre subiectele asupra cărora cei doi nu s-au înţeles, relatează Digi24.

„Dacă ne gândim la acordul cu Iranul, eu cred că e oribil. Bănuiesc că el (Tillerson, n.r.) credea că e în regulă. Eu am vrut să-l rup sau să fac altceva, iar el avea altă părere”, a declarat Donald Trump

În contextul declarației președintelui SUA, ministrul adjunct de externe al Iranului, Abbas Araghchi, consideră că demiterea secretarului de stat american, Rex Tillerson, arată că Statele Unite sunt „hotărâte să se retragă din acordul nuclear iranian”, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Au fost făcute schimbări în cadrul Departamentului de Stat în acest scop, sau cel puţin acesta este unul dintre motive”, a declarat Abbas Araghchi, citat de agenţia Isna, în legătură cu anunţul de marţi,13 martie, al preşedintelui american de a-l înlocui pe Rex Tillerson cu Mike Pompeo, până în prezent director al CIA şi susţinător al unei linii ferme faţă de Iran.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va retrage în mai ţara sa din acordul internaţional privind programul nuclear al Iranului, încheiat în 2015, în timp ce Tillerson a pledat pentru ca Statele Unite să continue să facă parte din acest cadru.

„Dacă Statele Unite se vor retrage din acordul nuclear, şi noi vom renunţa la el. Le-am spus europenilor că dacă nu vor putea convinge Statele Unite să rămână în acordul nuclear, Iranul se va retrage şi el”, a mai spus Abbas Araghchi.

Declaraţiile sale contrastează cu poziţia altor importanţi oficiali iranieni, inclusiv cu cea a preşedintelui Rohani, care a declarat cu regularitate că Iranul va rămâne parte a acestui acord, chiar dacă SUA se vor retrage, atât timp cât acordul se va dovedi benefic pentru ţara sa.

Mike Pompeo, va prelua conducerea Departamentului de Stat de la Washington/Sursa foto: wikipedia

Rex Tillerson este al 21-lea oficial care părăseşte administraţia Trump. Acesta urmează să fie înlocuit cu Mike Pompeo, actualul șef al CIA. În locul lui Pompeo, la conducerea CIA va veni Gina Haspel, care astfel devine prima femeie din istorie care va conduce Agenţia Centrală de Informaţii. De numele ei se leagă, însă multe controverse, fiindcă a fost responsabilă pentru acţiuni clandestine în închisori secrete. Este acuzată că a folosit simularea înecului ca tehnică de interogatoriu şi e bănuită că a ordonat distrugerea unor dovezi care indicau torturarea prizonierilor.

 

 

 

Foto antet: Rex Tillerson își ia rămas bun după ce a ținut un discurs de rămas bun/AP