Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia va suspenda exporturile de…

Rusia va suspenda exporturile de energie electrică către Finlanda începând de sâmbătă

Rusia va suspenda exporturile de energie electrică către Finlanda începând de sâmbătă, 14 mai, din cauza unor probleme în primirea plăților, a anunțat vineri operatorul național finlandez de transport al energiei electrice, Fingrid, scrie CNN.

„RAO Nordic, o filială a entității rusești Inter RAO, care comercializează energie electrică prin interconectoarele de 400 kV, va suspenda importurile de energie electrică în Finlanda sâmbătă, 14 mai 2022, la ora 1:00 dimineața”, anunță operatorul Fingrid.

Furnizorul rus RAO Nordic susține că nu au fost efectuate plățile pentru volumele vândute începând cu 6 mai și că este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în cei „peste 20 de ani de parteneriat”.

„Din nefericire, din lipsă de venituri în numerar, RAO Nordic nu este în măsură să efectueze plățile pentru energia electrică importată din Rusia. Prin urmare, suntem nevoiți să suspendăm importul de energie electrică începând cu data de 14 mai”, a menționat RAO Nordic.

Joi, 12 mai, președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Sanna Marin au declarat că țara trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”, exercitând presiuni asupra Suediei pentru a face același lucru.

Finlanda este cel mai apropiat aliat militar al Suediei.

Ministerul de Externe al Rusiei a spus că posibila aderare a Finlandei la NATO marchează o „schimbare radicală în politica externă a țării” și a avertizat asupra unor contramăsuri.

La sfârșitul lunii aprilie, Gazprom a declarat că a stopat complet livrările către compania poloneză de gaze PGNiG și Bulgargaz din Bulgaria, după ce acestea au refuzat să îndeplinească o cerere a Moscovei de a plăti în ruble și nu în euro sau dolari.