Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia expulzează zece angajați ai…

Rusia expulzează zece angajați ai Ambasadei României la Moscova

Ambasadorul României în Federația Rusia, Cristian Istrate, a fost invitat, pe 13 mai, la Ministerul rus de Externe, unde i-a fost înmânată o notă din partea Ministerului prin care zece angajați ai Ambasadei României la Moscova sunt declarați „persona non grata”.

Potrivit Ministerului rus de Externe, această măsură este un răspuns la „decizia nemotivată a părții române”, din 5 aprilie 2022, de a declara „persona non grata” zece diplomați ai Ambasadei Rusiei la București.

Drept reacție, Ministerul Afacerilor Externe al României menționează că decizia autorităților române a avut la bază activitățile şi acțiunile celor 10 persoane, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

MAE reiterează condamnarea fermă a agresiunii ilegale, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a crimelor de război și a altor crime internaționale comise în această țară de către forțele ruse.

Pe 5 aprilie 2022, Ministerul Afacerilor Externe al României a declarat ca personae non gratae 10 reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în România. Atunci, MAE al României a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, „pentru care răspunderea aparține Rusiei”.

Vineri, 13 mai, este a 79-a zi de război în Ucraina. După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, pe 24 februarie, o „operațiune militară specială” în Ucraina, transformată mai apoi într-o „operațiune de demilitarizare și denazificare” sau „operațiune de eliberare a Donbasului”, mai multe orașe au fost distruse de rachetele rusești, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Potrivit datelor ONU, până la 11 mai, aproximativ 3.541 de persoane au fost ucise și 3.785 au fost rănite de la începutul războiului. Printre morți se numără și 239 de copii.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ 79 de zile de război în Ucraina