Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia expulzează doi diplomați bulgari

Rusia expulzează doi diplomați bulgari

Ministerul rus de Externe a anunțat marți, 20 aprilie, expulzarea a doi diplomați bulgari, ca reacţie la o decizie similară a Guvernului de la Sofia, scrie The Moscow Times.

Ministerul rus de Externe susține că secretarul I al serviciului consular şi secretarul I al ambasadei Bulgariei responsabil cu probleme comerciale şi economice au fost declarați „persona non grata”. Cei doi au acum 72 de ore la dispoziție pentru a părăsi țara.

„Această măsură este un răspuns la decizia nefondată a părţii bulgare de a declara doi angajaţi ai ambasadei ruse la Sofia persona non grata”, a declarat Ministerul de Externe.

Bulgaria nu a fost singura țară care a luat această măsură. În ultimele săptămâni, SUA, Polonia, Austria, Olanda, Norvegia și Suedia au expulzat si ele diplomați ruși din cauza presupusului spionaj.

Tensiunile Rusiei au crescut în special cu Republica Cehă în ultimele zile, Praga expulzând sâmbătă 18 diplomați ruși care au fost acuzați de autoritățile locale de spionaj.

Republica Cehă a anunțat sâmbătă, 17 aprilie, că expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga, ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii în 2014, iar Alexander Petrov și Ruslan Boshirov au fost anunțați în căutare internațională.

Rusia a răspuns duminică, 18 aprilie, declarând 20 de angajați ai ambasadei cehe la Moscova „persona non grata”.

Moscova a anunţat duminică seara că 20 de angajaţi ai Ambasadei Cehiei au devenit indezirabili şi trebuie să părăsească teritoriul Rusiei de urgență, până la sfârşitul zilei de luni, 19 aprilie.