Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia ar fi instalat rachete…

Rusia ar fi instalat rachete nucleare în apropiere de granița cu Ucraina, în zona de litoral a Mării Negre

(Imagesat International)

 Mai multe fotografii, realizate de ImageSat International, arată plasarea unor rachete nucleare Iskander cu rază scurtă în apropierea oraşului Krasnodar, care se află la 434 km distanţă de graniţa cu Ucraina, informează Fox News. 

Imaginile din satelit arată o bază militară cu mai multe buncăre şi o a doua bază militară situată în apropiere. Un lansator de rachete Iskander poate fi văzut în imagini alături de un vehicul care poate fi folosit pentru a reîncărca rapid rachetele în lansator.

Această amplasare de rachete este un lucru extrem de neplăcut, dar nu este este unul uimitor sau neașteptat, consideră Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”.

„Se înscrie în contextul unui conflict regional în care este implicată Rusia și Ucraina în mod direct și se înscrie în retorica pe care o promovează Federația Rusă, care acuză Occidentul și NATO că se extinde în spații apropiate Rusiei. Rusia în permanență a amenințat că o deranjează bazele din România ale NATO. Noi suntem într-un context regional  în care securitatea a fost periclitată odată cu anexarea Crimeei și războiul din Donbas. Sunt lucruri care, din păcate, arată că situația este foarte șubredă și lunecă spre instabilitate și mai mare”, declară Igor Boțan.

Colonelul în rezervă, Andrei Covrig, este de părere că după incidentul din strâmtoarea Kerci se produce o fortificare reală a potenţialului rachetar rus la frontiera ruso-ucraineană şi Marea Neagră,  însoţită de o ştire menită de a alerta nu doar Kievul.

„În Marea Neagră periodic apar nave militare străine, în ianuarie ruşii au monitorizat distrugătorul american „Donald Cook”.  Însă şi fără de aceste mişcări spectaculoase, dacă ele într-adevăr au loc, comandamentul districtelor militare  Sud şi Vest are posibilitatea de a ataca din adâncul  teritoriului său cu complexe gen „Iskander”, iar de pe litoralul  său cu sistemele de rachete anti-nave „Bastion” şi „Ball”. Nu este exlus că la frontiera cu Ucraina se desfăşoară exerciţii mobile cu tentă reală de a fi mai aproape de gâtul „fraţilor ucraineni” . Însă cine ştie cine ce se mai coace în creierul febril al lui Putin?”, conchide expertul militar Andrei Covrig.

În noiembrie 2018, Rusia a capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră, susţinând că ele au încălcat graniţa Rusiei, aflându-se în apele sale teritoriale. Atunci au fost reţinuţi 24 de marinari ucraineni. Recent, o instanță de la Moscova a extins reținerea celor opt marinari ucraineni capturați, în ciuda protestelor ce au avut loc la Kiev și în Occident.

 

Foto: Imagesat International