Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Romania: Scenariile posibile, după ce…

Romania: Scenariile posibile, după ce Orban și-a depus mandatul de premier desemnat. Numele vehiculate înainte de consultări

Ludovic Orban şi-a retras mandatul de premier desemnat al României, iar preşedintele român, Klaus Iohannis, a anunţat că a convocat noi consultări cu partidele politice, transmite presa română.

Klaus Iohannis a precizat că liderul PNL rămâne totuşi prima sa opţiune de premier. Totul, după ce Curtea Constituţională a decis luni că desemnarea liderului PNL pentru a forma un guvern, ce trebuia demis în vederea organizării anticipatelor a fost neconstituţională.

Premierul demis s-a întâlnit dimineaţa cu şeful statului la Palatul Cotroceni. Discuţia a fost necesară după ce Curtea Constituţională a stabilt ca desemnarea lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară este neconstituţională.

Scenarii posibile


Cum şeful statului nu a spus clar dacă îl va propune din nou pe acelaşi Orban au început să curgă scenariile.

Surse din partid susţin că ministrul de externe, Bogdan Aurescu, cel al apărării, Nicoale Ciucă, şi vicepremierul Raluca Turcan ar putea fi nominalizaţi.

Raluca Turcan, vicepremier: Preşedintele partidului e candidatul propus la funcţia de premier, deci, în consecinţă, în acord cu această decizie, Ludovic Orban e propunerea PNL pentru funcţia de premier”

Şerban Nicoale, senator PSD: E nevoie de un guvern şi de un premier care să gestioneze treburile până la alegerile la termen”

Iohannis: Varianta optimă o veți afla imediat ce mă hotărăsc

Iohannis a explicat că gestul lui Orban este determinat de expirarea termenului de 15 zile în care ar fi trebuit ca Guvernul să primească votul de învestitură, acuzând din nou PSD pentru acest blocaj.

Întrebat dacă Nicolae Ciucă, ministrul interimar al Apărării, ar fi o variantă pe care o ia în calcul, Iohannis a precizat: „Varianta optimă, pe care o văd eu, o veți afla imediat ce mă hotărăsc”.

Declarațiile președintelui roman Klaus Iohannis:

– În această seară, Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat, motivația este simplă. Regulamentul din Parlament prevede un termen de 15 zile în care Camerele reunite trebuie să se pronunțe asupra propunerii de Guvern. Aceste 15 s-au epuizat fără să se fi votat.

– În esență, știm, am spus și ieri, se datorează această situațuie PSD-ului, care a boicotat ședința de ieri. 

– Riscăm să intrăm într-un blocaj și e ultimul lucru pe care îl dorim. De aceea, am acceptat această depunere de mandat din partea lui Orban.

– Voi convoca de mâine, de la ora 16.00, consultări cu partidele. Se vor termina tot mâine, în jurul orei 20.00 apoi voi face o declarație și voi anunța concluziile

– Costat că propunerea pe care am făcut-o s-a finalizat fără rezultat, însă nu dorim să intrăm într-un blocaj. Vom merge mai departe, pentru că România trebuie guvernată. 

– Intenția președintelui este întotdeauan de a da țării un Guvern.

– Orban rămâne prima opțiune pentru funcția de premier.

– Eu nu fac consultări pro-forma, eu fac consultări pentru a desemna un premier.

– Varianta optimă o veți afla după ce mă hotărăsc.

– Nu pot să pronunț înainte de consultări despre ce va fi după consultări. Poate că unele partide vor prezenta unele propuneri, voi face o analiză, dacă voi reuși eu să mă lămuresc despre ce este posibil, s-ar putea să avem mâine o desemnare.

– Sunt foarte mulțumit de Ludovic Orban, în calitate de premier, apoi în calitate de premier interimar. A reușit acest Guvern să facă, într-un termen foarte scurt, lucruri care au fost foarte bune pentru țară. Subliniez, nu doar că nu aș avea ce să-i reproșez, chiar aș avea de ce s-l laud. Procedura din Parlament nu s-a blocat pentru că Orban nu a făcut ceva anume, întreg blocajul s-a produs din cauza PSD-ului, care a tras de timp, după care termenul la care s-a pus votul pentru învestitură a fost termenul maximal admis în regulamentul celor două Camere. Se vede intenția de a bloca acest demers. pentru a debloca acest proces, Orban și-a depus mandat de premier desemnat.

Sursa: Stirileprotv.ro