Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reuniune NATO la Washington, la…

Reuniune NATO la Washington, la 70 de ani de la fondarea organizației

Foto: https://twitter.com/Aniox07

Miniştrii de Externe din cele 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice (NATO) se reunesc în perioada 3-4 aprilie 2019, la Washington, pentru a marca 70 de ani de la fondarea organizației. La reuniune vor fi discutate relaţiile NATO cu Rusia, lupta împotriva terorismului, dar şi distribuirea sarcinilor în cadrul Organizației.

Înaintea reuniunii, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat pe 1 aprilie, curent, că NATO este preocupată de modelul de comportament agresiv al Rusiei, inclusiv acțiunile sale împotriva Ucrainei și confiscarea marinarilor și navelor ucrainene în apropierea Mării Azov. Totodată, Alianţa este îngrijorată de faptul că Rusia continuă să încalce Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) prin dezvoltarea și desfășurarea rachetelor SSC-8.

„Aceste rachete sunt greu de detectat, scad pragul de utilizare a armelor nucleare și ne fac pe toți mai puțin în siguranță. Rusia continuă să respingă apelurile noastre de a reveni la respectarea Tratatului INF. Și timpul se scurge. Astfel vom discuta despre pașii următori ai NATO”, a declarat Stoltenberg.

Miniștrii vor discuta, de asemenea despre rolul NATO în lupta împotriva terorismului, dar și despre eforturile SUA de a ajunge la o înțelegere politică în Afganistan.

Pe agenda discuțiilor este şi lupta împotriva terorismului. „Luptăm în continuare împotriva ISIS și am făcut progrese majore. Milioane de oameni au fost eliberați de asuprire. Acest grup terorist nu mai deține nici un teritoriu. Noi, însă, oricum încă nu suntem mulțumiți. Facem acum mai multă pregătire în Irak pentru a ne asigura că ISIS nu se va mai întoarce niciodată”, a mai spus secretarul general al NATO.

Tratatul Atlanticului de Nord a fost semnat la 4 aprilie 1949 la Washington, iar ţările fondatoare sunt – Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, Danemarca, Portugalia, Belgia, Islanda și Luxembourg. Grecia și Turcia s-au alăturat NATO în 1952, iar Germania de Vest în 1955. Spania a intrat în NATO în 1982. După 1989 a urmat o extindere majoră a Alianței cu Cehia, Ungaria și Polonia în 1999, În 2004 cu Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia. În 2009 au intrat în NATO Albania şi Croatia, în 2017, Muntenegru, iar la 6 februarie 2019 au fost semnate acordurile de admitere a Macedoniei în Alianță.

Foto: https://twitter.com/Aniox07