Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Referendumul Familiei în România a…

Referendumul Familiei în România a eșuat. Câte persoane s-au prezentat la urne

 Referendumul de modificare a Constituției din România a fost un eșec. Potrivit Biroului Electoral Central, prezența la vot a fost de doar 20.41%, adică  3.731.704 de persoane.

Cea mai mare prezență la vot a fost în județele Suceava (30,67%), Dâmbovița (28,98%) și Bihor (28,92%). Cea mai scăzută prezență a fosc însă înregistrată în județul Covasna (8,5%).

Pentru ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, să fie valabil, era necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.483.548 persoane cu drept de vot.

Referendumul a avut la bază o inițiativă demarată de Coaliția pentru Familie la sfârșitul anului 2015 și vizează modificarea articolului 48 din Constituția României, astfel încât sintagma „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi” să fie înlocuită cu „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie”. Organizațiile care apără drepturile omului văd în această inițiativă o restrângere a drepturilor minorității LGBT.