Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Redactorul-șef al publicației independente din…

Redactorul-șef al publicației independente din Rusia Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021, și-a vândut la licitație medalia pentru suma de 103,5 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina

Sursa foto: Reuters

Dmitri Muratov, laureat rus al Premiului Nobel pentru Pace 2021 și redactor-șef al unuia dintre ultimele ziare independente importante din Rusia, Novaya Gazeta, și-a vândut la licitație medalia Nobel pentru suma record de 103,5 de milioane de dolari pentru a ajuta copiii strămutați de războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Toate încasările obținute în urma licitației, care a coincis cu Ziua Mondială a Refugiatului luni, 20 iunie, vor fi direcționate către răspunsul umanitar al UNICEF pentru copiii strămutați din Ucraina, a precizat într-un comunicat Heritage Auctions, care a efectuat vânzarea la New York.

Sursa foto: Reuters

Ziarul independent Novaya Gazeta, care îl critică vehement pe președintele rus Vladimir Putin și guvernul său, și-a suspendat activitatea în Rusia în martie, după avertismente din partea statului cu privire la acoperirea războiului din Ucraina.

Presiunea împotriva presei rusești liberale a fost continuă sub Putin, liderul suprem al Rusiei din 1999, dar a crescut după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie. Muratov a fost atacat cu vopsea roșie în aprilie.

Mass-media din Rusia și organizațiile controlate de stat urmăresc îndeaproape limbajul folosit de Kremlin pentru a descrie conflictul cu Ucraina, pe care Moscova îl numește o „operațiune specială” pentru a asigura securitatea Rusiei și pentru a-și „denazifica” vecinul. Kievul și aliații săi occidentali spun că este un război de agresiune neprovocat.

Potrivit presei americane, licitația pentru premiul lui Muratov a doborât recordul pentru orice medalie Nobel care a fost scoasă la licitație, rapoartele spunând că precedenta cea mai mare vânzare a fost de puțin sub 5 milioane de dolari.

„Acest premiu nu seamănă cu nicio altă ofertă de licitație de până acum. Domnul Muratov, cu sprijinul deplin al personalului său de la Novaya Gazeta, ne permite să scoatem la licitație medalia sa nu ca obiect de colecție, ci ca un eveniment care speră că va avea un impact pozitiv asupra vieții a milioane de refugiați ucraineni”, a declarat Heritage Auctions înainte de vânzare.

Muratov a câștigat în 2021 Premiul Nobel pentru Pace împreună cu Maria Ressa din Filipine pentru ceea ce comitetul Premiului Nobel a declarat că au fost „eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o condiție prealabilă pentru democrație și pace durabilă”.

Dmitri Muratov apără de zeci de ani libertatea de exprimare în Rusia în condiții din ce în ce mai dificile. În 1993, a fost unul dintre fondatorii ziarului independent Novaya Gazeta, iar din 1995 este redactor-șef al ziarului. De la înființarea sa, Novaya Gazeta a publicat articole critice pe subiecte care variază de la corupție, violența poliției, arestări ilegale, fraude electorale și „fabrici de trolli” până la utilizarea forțelor militare rusești atât în ​​interiorul, cât și în afara Rusiei.

Adversarii Novaya Gazeta au răspuns cu hărțuire, amenințări, violență și crimă. Șase jurnaliști au fost uciși, inclusiv Anna Politkovskaja, care a scris articole despre războiul din Cecenia. În ciuda crimelor și amenințărilor, redactorul-șef Muratov a refuzat să abandoneze politica independentă a ziarului. El a apărat în mod constant dreptul jurnaliștilor de a scrie orice doresc despre orice vor, atâta timp cât respectă standardele profesionale și etice ale jurnalismului.