Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Redactorul șef al publicației independente…

Redactorul șef al publicației independente din Rusia Novaya Gazeta anunță că va dona medalia Premiului Nobel pentru Pace 2021 Fondului ucrainean pentru refugiați

Sursa foto: Novaya Gazeta

Redactorul șef al ziarului Novaya Gazeta (publicație independentă din Federația Rusă), Dmitri Muratov, anunță că va dona medalia Premiului Nobel pentru Pace 2021 Fondului ucrainean pentru refugiați.

„Novaya Gazeta și cu mine am decis să donăm medalia Premiului Nobel pentru Pace 2021 Fondului ucrainean pentru refugiați. Rog casele de licitație să reacționeze, care vor scoate la licitație acest premiu de renume mondial”, a declarat Dmitri Muratov.

Dmitri Muratov apără de zeci de ani libertatea de exprimare în Rusia în condiții din ce în ce mai dificile. În 1993, a fost unul dintre fondatorii ziarului independent Novaya Gazeta, iar din 1995 este redactor-șef al ziarului. De la înființarea sa, Novaya Gazeta a publicat articole critice pe subiecte care variază de la corupție, violența poliției, arestări ilegale, fraude electorale și „fabrici de troli” până la utilizarea forțelor militare rusești atât în ​​interiorul, cât și în afara Rusiei.

Adversarii Novaya Gazeta au răspuns cu hărțuire, amenințări, violență și crimă. Șase jurnaliști au fost uciși, inclusiv Anna Politkovskaja, care a scris articole despre războiul din Cecenia. În ciuda crimelor și amenințărilor, redactorul-șef Muratov a refuzat să abandoneze politica independentă a ziarului. El a apărat în mod constant dreptul jurnaliștilor de a scrie orice doresc despre orice vor, atâta timp cât respectă standardele profesionale și etice ale jurnalismului.

În octombrie 2021, Premiul Nobel pentru Pace 2021 a fost oferit jurnaliștilor Maria Ressa și Dmitry Muratov „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o precondiție pentru democrație și pace durabilă”.