Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alegeri Polonia. Andrzej Duda a…

Alegeri Polonia. Andrzej Duda a câştigat un nou mandat de președinte

Preşedintele în exerciţiu al Poloniei, Andrzej Duda, este câștigătorul la limită al alegerilor prezidenţiale, cu 51,2% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale transmise luni de comisia electorală, relatează Reuters.

Andrzej Duda a obţinut 51,2% din sufragii, în urma numărării a 99,8% din buletinele de vot.

Rivalul său, primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, din partea formaţiunii de centru Platforma Civică, aflată în opoziţie, a obţinut 48,8% din voturi.

Prezenţa la urne a fost neobişnuit de ridicată, de 68,12%, a precizat comisia electorală. Rezultatul este un câştig pentru partidul naţional-conservator aflat din 2015 la guvernare în Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), şi pentru liderul său, Jaroslaw Kaczynski.

PiS a evitat scenariul în care un preşedinte de opoziţie ar fi putut respinge prin veto legi aprobate de parlamentul controlat de partidul aflat la putere.

Prin urmare, victoria lui Duda ar urma să permită PiS să îşi consolideze controlul asupra puterii. Următoarele alegeri legislative sunt programate în 2023.

Victoria lui Duda deschide calea către noi confruntări între Polonia și Comisia Europeană, în timp ce UE încearcă să facă față impactului economic al pandemiei COVID-19 și a naționalismului în creștere pe întregul bloc de 27 de membri.

Înainte ca PiS și Duda să vină la putere în 2015, Polonia avea una dintre cele mai pro-administrații europene din estul ex-comunist al blocului. Dar a devenit din ce în ce mai combativ, cu divizii care se concentrează pe schimbările climatice și migrație, pe lângă normele democratice.