R. Moldova va fi inclusă în lista țărilor cetățenii cărora pot călători în Grecia în scop turistic

R. Moldova urmează a fi inclusă în lista țărilor cetățenii cărora pot călători în Grecia în scop turistic. Acordul a fost confirmat la Atena, unde delegația moldovenească a purtat un dialog cu ministrul elen al turismului, pe subiectul deblocării călătoriilor cetățenilor moldoveni în Grecia.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, pe parcursul vizitei la Atena, s-au desfășurat consultările politice interministeriale moldo-elene conduse de secretarul de stat Dumitru Socolan cu directorul general pentru afaceri politice al Ministerului elen al Afacerilor Externe, Kiriakos Loukakis.
Reuniunea a prilejuit o trecere în revistă detailată a stadiului actual al cooperării și a perspectivelor de dinamizare a relațiilor bilaterale în plan politic, economic, social, precum și consolidarea cadrului juridic.
Pe parcursul vizitei la Atena, delegația moldovenească a purtat un dialog cu și ministrul elen al turismului Hary Theoharis la subiectul deblocării călătoriilor cetățenilor moldoveni în Grecia, fiind întrunit acceptul părții elene pentru includerea în perioada imediat următoare a Republicii Moldova în lista țărilor, cetățenii cărora pot călători în Republica Elenă în scop turistic.
Pe 14 mai, Grecia a deschis oficial sezonul turistic, iar primii turiști au ajuns deja pe plajă. Intrarea pe teritoriul elen este permisă celor care au dovada vaccinării împotriva COVID-19, un test PCR negativ sau o adeverință că au trecut prin boală.
Accesul se poate face pe cale aeriană sau terestră. Pe uscat, sunt deschise două puncte vamale cu Bulgaria (Kulata-Promachonas și Svilengrad-Ormenio) și unul cu Macedonia de Nord, în timp ce punctul de trecere a frontierei Makaza este rezervat doar transportatorilor de mărfuri, potrivit Ministerului de Externe.
Turiștii trebuie să arate dovada că au trecut 14 zile de la rapel, în cazul celor vaccinați împotriva COVID-19. Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză. De asemenea, cei care care au avut COVID trebuie să prezinte o dovadă emisă de un laborator autorizat din statul de proveniență, prin care se confirmă faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Grecia.
Pentru cei care nu sunt vaccinați și nu au fost infectați, e nevoie de un test negativ PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte. La granițe pot fi supuși unei testări aleatorii și, dacă testul este pozitiv, intră în carantină sau li se poate refuza accesul în Grecia.
R. Moldova urmează a fi inclusă în lista țărilor ai căror cetățeni pot călători în Grecia.