Putin, care a ordonat așa-numita „operațiune militară specială” în Ucraina, acuză țările occidentale că încearcă să atragă Rusia într-o „cursă a înarmării”
Președintele rus Vladimir Putin a ținut joi, 29 februarie, discursul său anual în fața Adunării Federale. Liderul de la Kremlin, care a ordonat așa-numita „operațiune militară specială” în Ucraina, a acuzat țările occidentale că încearcă să atragă Rusia într-o „cursă a înarmării” și a afirmat că declarațiile SUA despre discuțiile privind stabilitatea strategică sunt „demagogice”, scrie Novaya Gazeta Europe.
De asemenea, el a catalogat știrile privind „armele nucleare rusești din spațiu” drept „dezinformare”, iar afirmațiile potrivit cărora Rusia ar putea ataca Europa drept „aberații”. În timpul discursului, care a durat puțin peste două ore, președintele rus nu a făcut nicio declarație în legătură cu regiunea transnistreană și R. Moldova.
Liderul de la Kremlin a mai spus că războiul din Ucraina este susținut de „majoritatea absolută a rușilor”, însă nu a menționat soțiile bărbaților mobilizați din cadrul mișcării „Drumul spre casă”, care organizează în mod regulat acțiuni prin care cer demobilizarea trupelor.
„(…) Ei aleg ținte pentru lovituri pe teritoriul nostru, selectează cele mai eficiente mijloace de înfrângere, după cum cred ei, și vorbesc despre posibilitatea de a trimite un contingent NATO în Ucraina. Ne amintim de soarta celor care și-au trimis cândva contingentele pe teritoriul țării noastre.
Dar acum consecințele pentru posibilii intervenționiști vor fi mult mai tragice. Ei trebuie să realizeze că și noi avem arme care pot lovi ținte pe teritoriul lor. Tot ceea ce inventează acum, ceea ce sperie întreaga lume, toate acestea amenință cu adevărat cu un conflict cu utilizarea armelor nucleare, ceea ce înseamnă distrugerea civilizației (…)”, a afirmat Putin, conform Meduza.
Deși Putin a recunoscut că există probleme în armata rusă, acesta a menționat că „capacitățile de luptă ale Rusiei au crescut de mai multe ori, unitățile rusești au inițiativa și avansează cu încredere”.
Vladimir Putin, care candidează pentru al cincilea mandat de președinte, a dedicat cea mai mare parte a discursului său problemelor sociale, făcând mai multe promisiuni. Acesta a spus că numărul persoanelor care trăiesc sub pragul sărăciei a „scăzut” în ultimii 20 de ani, de la 42 de milioane de persoane la 13 milioane, potrivit Novaya Gazeta Europe.
„(…) Problema sărăciei este încă acută. În momentul de față, ea afectează aproximativ 9% din populație, iar în rândul familiilor numeroase afectează aproximativ 30% din populație”, a recunoscut președintele rus.
Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie 2022. În 2014, Rusia a anexat Crimeea și a provocat un conflict armat în Donbas. Recent, președintele francez Emmanuel Macron, vorbind după o conferință a liderilor europeni, a admis că țările europene ar putea trimite trupe în Ucraina. Mai multe state însă, inclusiv SUA, nu au susținut această idee.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că un conflict direct între Rusia și NATO ar deveni inevitabil dacă militarii alianței ar apărea pe teritoriul Ucrainei.