Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Putin a avut o întrevedere…

Putin a avut o întrevedere cu Erdogan la Soci: „Pașii pe care îi facem cu privire la situația din Siria au o mare importanță”

Foto: TASS

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și liderul turc, Recep Erdogan, au avut miercuri, 29 septembrie, o întrevedere la Soci. Printre principalele subiecte abordate se menționează reducerea violenței în nord-vestul Siriei, creșterea schimburilor comerciale dintre Rusia și Turcia.

Discuțiile au avut loc în reședința de la stațiunea rusă Soci, însă niciunul dintre lideri nu a făcut declarații detaliate după întrevedere, asta deși Putin i-a mulțumit lui Erdogan pentru vizita pe care a considerat-o utilă, scrie Reuters.

„Pașii pe care îi facem împreună cu privire la situația din Siria au o mare importanță. Pacea de acolo depinde de legăturile dintre Turcia și Rusia”, i-a spus Erdogan lui Putin în cadrul întrevederii.

La începutul discuției, Putin a făcut o referință la Siria, spunând că este unul dintre „domeniile în care cele două țări au cooperat cu succes”.

Liderul rus a menționat că negocierile cu Turcia sunt uneori dificile, dar cele două țări au învățat cum să găsească compromisuri reciproc avantajoase.

Totodată, în cadrul discuțiilor, au fost abordate subiectele ce țin de economia și relațiile internaționale. La rândul său, președintele turc a abordat subiectul cu privire la lansarea unui proiect comun – construcția primei centrale nucleare din Turcia, a cărei primă unitate electrică ar putea fi deschisă anul viitor, notează TASS.

Întâlnirea dintre Putin și Erdogan este prima din ultimul an și jumătate. 

În martie 2020, cei doi lideri s-au întâlnit la Kremlin, atunci când Erdogan a efectuat o vizită de lucru în Federația Rusă. 

În 2019, Turcia, membru NATO, a cumpărat sisteme antirachetă rusești S-400, lucru care s-a soldat cu avertismente de la Washington. Totuși, săptămâna trecută, liderul turc a anunțat că intenționează să procure al doilea lot de echipamente rusești S-400, accentuând că „nicio țară nu poate dicta acțiunile Ankarei”.