Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Proteste în Georgia. Mii de…

Proteste în Georgia. Mii de oameni au cerut eliberarea lui Mihail Saakashvili

Susținătorii partidului de opoziție Mișcarea Națională Unificată (MNU), au protestat joi, 14 octombrie, la Tbilisi, pentru a cere eliberarea ex-președintelui georgian Mihail Saakashvili, arestat după ce a revenit din exil la începutul acestei luni, scrie Reuters.

Avocatul lui Saakashvili, Nika Gvaramia, a citit o declarație a clientului său de pe scenă, în timp ce mulțimea se aduna în centrul orașului.

Acum este timpul să salvăm Georgia, de aceea trebuie să fim împreună … Cartagina răului, a trădării și a asupririi va cădea, cu siguranță”, a scris fostul președinte, făcând trimitere la orașul antic distrus de război.

Deasupra mulțimii puteau fi zărite pancarte pe care scria „Free Misha” și steaguri naționale georgiene, în timp ce unii protestatari țineau în mâini steagurile Uniunii Europene și Ucrainei, țară în care Saakashvili a locuit în perioada exilului său.

Mitingul a avut loc în contextul în care Mihail Saakashvili a fost arestat la data de 1 octombrie, cu o zi înainte de primul tur al alegerilor locale, fiind învinuit de abuz de putere și ascunderea probelor în perioada exercitării mandatului de președinte, acuzații pe care fostul președinte le neagă și le califică drept motivate politic.

A doua zi după arest, partidul de opoziție al Mișcării Naționale Unite, fondat de Saakashvili în anul 2003, a primit 30,7% sprijin la alegerile municipale, pierzând în fața partidului „Visul Georgian”, care a câștigat 46,7% din sufragii.

Mihail Saakashvili a fost președinte în Georgia până în 2013 și a condus Revoluția Trandafirilor din anul 2003, care a pus capăt președinției lui Eduard Shevardnadze.

Nika Melia, preşedintele UNM, urmează să participe la turul doi al alegerilor locale din Tbilisi, care vor avea loc pe 30 octombrie și despre care Saakashvili a afirmat în declarația sa că reprezintă ultimul pas către înlăturarea regimului de guvernământ.