Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Proteste în Belarus. Aproximativ 500…

Proteste în Belarus. Aproximativ 500 de protestatari au fost reţinuţi sâmbătă şi duminică

Autorităţile din Belarus au reţinut aproximativ 500 de simpatizanţi ai opoziţiei în cursul protestelor desfăşurate sâmbătă şi duminică faţă de fraudarea scrutinului prezidenţial, câştigat de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, informează agenţia Associated Press, preluat de Agerpres.

Ministerul de la Interne de la Minsk a transmis luni că 150 de protestatari au fost reţinuţi sâmbătă, iar 350 duminică. Aproximativ 100.000 de persoane au participat la protestele organizate sâmbătă şi duminică în 22 de oraşe din Belarus.

 „Acţiunile de reprimare a protestelor sunt blocate când pe străzi ies peste 100.000 de oameni. Tacticile autorităţilor nu mai sperie pe nimeni”, a declarat Ales Bialiatski, directorul organizaţiei pentru drepturile omului Viasna.

 Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat. Uniunea Europeană nu a recunoscut rezultatul alegerilor şi a impus sancţiuni care vizează membri ai regimului de la Minsk.

Conform datelor oficiale, acesta a obținut 80,1% dintre voturi. Opoziția a acuzat că alegerile prezidențiale din 9 august au fost fraudate. De atunci, în Belarus au loc acțiuni de protest.