Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Protest la Kiev față de…

Protest la Kiev față de planul lui Volodimir Zelenski privind autonomia estului Ucrainei

Mii de persoane au protestat la Kiev față de „Formula Steinmeier”, înțelegerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu Moscova, prin care ar putea garanta autonomie teritoriilor din est, controlate de separatiștii pro-ruși, relatează Mediafax.

Acţiunea a fost intitulată Mişcarea împotriva capitulării” şi a avut loc în faţa Monumentului Independenţei.

Reprezentanții Ucrainei și Rusiei ar fi ajuns marți la o înțelegere privind alegerile din regiunea Donbass și legislația privind statutul său special.

Cu toate acestea, mulți ucraineni au considerat înțelegerea ca fiind o încălcare a promisiunilor făcute de Zelenski în timpul campaniei electorale.

Zelenski a informat în urmă cu o săptămână că va discuta cu Rusia, Germania și Franța despre un acord de pace pentru regiunea Donbass. Acesta a declarat că orice alegeri din Donbass vor fi ținute doar după retragerea tuturor trupelor rusești. Moscova neagă că ar avea trupe în regiune.

Ce prevede aşa-numita „formulă Steinmeier” pentru restabilirea păcii în Donbas.

„Formula Steinmeier” a fost propusă de preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care prevede o foaie de parcurs pentru restabilirea păcii în Donbas, prin retragerea forţelor de pe linia de contact, desfășurarea de alegeri în teritoriile separatiste și acordarea ulterioară a unui statut special pentru zona respectivă, scrie g4media.ro.

Potrivit acestui document, Ucraina trebuie să adopte o lege specială, conform căreia pe teritoriile ocupate din regiunile Doneţk şi Luhansk trebuie să fie organizate alegeri locale, monitorizate de reprezentanți ai OSCE și ai ODIHR. În ziua alegerilor (la ora locală 20:00), în Ucraina ar urma să intre în vigoare o lege provizorie care acordă Donbasului un statut special, relatează g4media.ro.

Legea respectivă va căpăta caracter permanent doar după ce OSCE va confirma că scrutinul în zona separatistă s-a desfăşurat cu respectarea cerințelor democratice.

Cel puțin 13.000 de persoane au murit în conflictul din estul Ucrainei încă din aprilie 2014.

FOTO:dw.com