Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Protest anti-măști în București. Medicii…

Protest anti-măști în București. Medicii sunt îngrijorați: „E o lipsă de respect față de pacienți și personalul medical”

sursa: stiri.ro

Sute de persoane s-au strâns sâmbătă după-amiază în Piața Universității, dar și în Piața Victoriei din București ca să protesteze față de restricțiile impuse de autorități pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. S-a dorit a fi un protest al părinților, nemulțumiți de obligativitatea ca în școli copiii să poarte mască, dar participanții au fost de toate vârstele. Părinții au venit însoțiți de copii, unii foarte mici, în cărucioare, anunță Digi24.ro.

Oamenii care s-au strâns sâmbătă la Piața Universității au strigat „Libertate!” și „Jos botnița!”. Ei spun că regulile din pandemie sunt o „mascaradă”, nu cred în utilitatea lor, din moment ce COVID-ul nu este decât o simplă gripă, în opinia lor. De asemenea, ei aseamănă școlile cu niște „lagăre”, din cauza obligativității portului măștii sanitare și a separatoarelor de plexiglas.

În punctul maxim al protestului, au fost în jur de 350-400 de oameni. Singurii care au purtat mască au fost jurnaliștii și jandarmii. Aceștia din urmă au încercat să-i convingă pe oameni să plece acasă, fiind un protest neautorizat. În stare de alertă, sunt interzise adunările a mai mult de 100 de persoane. În plus, oamenii nu au putat măști și nici nu au păstrat distanța socială.

Medicii sunt îngrijorați


Medicii trag un semnal de alarmă și spun că din cauza acestor adunări ar putea să apară multe focare de infecție, inclusiv în școli din moment ce la protest manifestanții și-au adus și copiii. „Inconștiență”, așa a caracterizat imaginile medicul Radu Țincu.

Ioana Stăncel, specialist în sănătate publică, a declarat la Digi24 că este o acțiune care deși respectă dreptul la opinie trebuie ca manifestanții să aleagă alte modalități și să nu expună pe nimeni la risc, pentru că există riscul ca de acolo să pornească focare, focare ce vor ajunge în școli sau care riscă să fie multiplicate în mijloacele de transport. „Persoanele (de la miting) nu s-au protejat, există riscul să plece contaminate de acolo”, a spus Ioana Stăncel. 

Andreea Moldovan, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, s-a declarat de-a dreptul „șocată”.

„Mă șochează imaginile, prezența celor din piață. E o lipsă de respect față de pacienți și personalul medical. (…) Mi se pare o lipsă de responsabilitate frapantă. E ca atunci când mergi aberant cu mașina și când poți face rău și celor din jur”, a spus Andreea Moldovan.

Pe de altă parte, medicul spune că a observat că pe măsură ce oamenii au început să fie infectați pe scară largă a văzut persoane care la început erau reticente că și-au reconsiderat părerea. 

În lume, peste 30 de milioane de oamnei s-au infectat cu noul tip de coronavirus. S-au înregistrat peste 950 de mii de decese.