Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Prim-ministra R. Moldova, discurs la…

Prim-ministra R. Moldova, discurs la Berlin: „Nu vedem planuri pentru implicarea R. Moldovei sau a regiunii transnistrene în acest război. Suntem foarte preocupați de continuarea acțiunilor militare și în special de bombardarea Odesei”

Prim-ministra R. Moldova Natalia Gavrilița a declarat marți, 5 aprilie, în cadrul Conferinței donatorilor „Moldova Support Platform”, de la Berlin, că „autoritățile de la Chișinău nu văd implicarea R. Moldova sau a regiunii transnistrene în războiul din Ucraina”.

Prim-ministra R. Moldova a declarat că țara noastră se află „într-o situație complexă cu riscuri de securitate înaltă”.

„Într-adevăr Moldova este într-o situație complexă, o țară mică într-o regiune cu riscuri de securitate înaltă și cu o regiune separatistă pe teritoriul căreia se află trupe ale Federației Ruse. Urmărim cu atenție ce se întâmplă în regiune, suntem vigilenți. Deocamdată, nu vedem planuri pentru implicarea R. Moldovei sau regiunii transnistrene în acest război, dar desigur că situația este incertă și de acee trebuie să rămânem vigilenți și să continuăm să lucrăm cu partenerii noștri pentru a asigura pacea și stabilitatea în R. Moldova. Suntem foarte preocupați de continuarea acestor acțiuni militare și în special bombardata Odesei pentru că Odesa este la o distanță foarte mică de R. Moldova, se parte ajunge și pe jos și regiunea Odessa are aceeași populație ca și întreaga R. Moldova”, a declarat Natalia Gavrilița.

În context, prim-ministra a declarat că războiul afectează și economia Republicii Moldova.

„Aproximativ 15% din comertul nostru a fost cu Ucraina, Rusia si Belarus. Portul Odesa a fost un port logistic foarte important”, a spus Gavrilița.

Acestea vin pe lângă alte probleme întâlnite și în alte țări europene, precum creșterea costurilor la energie și inflația ridicată, care „a ajuns deja la 18% în R. Moldova”.

De asemenea, miniștrii de Externe din Germania, Franța și România au menționat că țările sale vor rămâne alături de Republica Moldova, atât în perioada crizelor generate de război, cât și în procesul de integrare europeană, sprijinind eforturile țării noastre în reformarea domeniilor-cheie.

În perioada 4 – 7 aprilie curent, prim-ministra R. Moldova Natalia Gavrilița se află într-o vizită oficială la Berlin, cu ocazia desfășurării Conferinței donatorilor „Moldova Support Platform”. Evenimentul este organizat în scopul intensificării sprijinului internațional și al Uniunii Europene pentru țara noastră. 

Conferința donatorilor este co-găzduită de Germania, Franța și România.

Din delegația oficială a Republicii Moldova fac parte: prim-ministra Natalia Gavrilița; Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea; viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu; viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu; ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari; ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco; secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Veronica Mihailov.