Prevederile legale care acordă privilegii Bisericii Ortodoxe Georgiene, declarate neconstituționale

Curtea Constituțională a Georgiei a declarat neconstituționale prevederile Codului fiscal și a Legii privind proprietatea de stat, care acordă privilegii Bisericii Ortodoxe Georgiene. Cele două procese au fost depuse de un grup de organizații religioase, unul în octombrie 2015 și altul în iulie 2016. Consilierul juridic în ambele cazuri a fost oferit de Institutul de Toleranță și Diversitate, un observator al drepturilor de la Tbilisi și de Clinica de Drept Constituțional a Universității Libere din Tbilisi.

În plângerea lor din 2015, organizațiile au contestat prevederea codului fiscal (articolul 168), care prevede scutirea de TVA pentru construcția, restaurarea și pictura bisericilor delegate de Patriarhia Georgiei, în timp ce în procesul din 2016 organizațiile au atacat legea privind proprietatea de stat (articolul 63) care permite transferul gratuit al proprietății de stat către Biserica Ortodoxă.

Potrivit Curții Constituționale, Parlamentul Georgiei – pârâtul în ambele cazuri – a declarat că scopul prevederilor contestate a fost acela de a recunoaște „rolul deosebit” al Bisericii Ortodoxe Georgiene, în conformitate cu Constituția Georgiei.

Cu toate acestea, Curtea a explicat în hotărârile sale din 3 iulie că „recunoașterea rolului deosebit al Bisericii Ortodoxe Georgiene este asociată cu importanța sa istorică și nu servește ca argument pentru stabilirea privilegiilor legale pentru creștinismul ortodox în prezent”.

Curtea a hotărât că discriminarea în ambele cazuri poate fi abordată fie prin eliminarea integrală a dispozițiilor, fie prin extinderea privilegiilor și asupra altor părți interesate. Dispozițiile vor fi declarate nevalabile din 31 decembrie 2018, potrivit hotărârii judecătorești.

Institutul de Toleranță și Diversitate a declarat la 4 iulie, curent, că „decizia instanței a fost un pas extrem de important” pentru protejarea egalității organizațiilor religioase.

Sursa:https://civil.ge/archives/245636
Foto: http://constcourt.ge

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *