Președintele Turciei a ordonat expulzarea a zece ambasadori care au solicitat eliberarea unui opozant: „Dacă nu vor înțelege Turcia, vor pleca”
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă, 23 octombrie, că a ordonat ministerului de externe să declare 10 ambasadori din țările occidentale „persona non grata” pentru că au cerut eliberarea opozantului Osman Kavala, care se află în detenție de patru ani, scrie Reuters.
Osman Kavala este acuzat de regimul președintelui turc Erdogan că a finanțat proteste la nivel național în 2013 și că ar fi fost implicat în tentativa de lovitură de stat din 2016.
Într-o declarație comună din 18 octombrie curent, ambasadorii Canadei, Danemarcei, Franței, Germaniei, Olanda, Norvegiei, Suediei, Finlandei, Noii Zeelande și SUA au cerut „soluționarea justă și rapidă a cazului Kavala și eliberarea lui imediată”.
Ulterior, aceștia au fost chemați de Ministrul de Externe al Turciei, care a calificat declarația ca fiind „iresponsabilă”.
„I-am dat ordinul necesar ministrului nostru de Externe și am spus ce trebuie de făcut: acești 10 ambasadori trebuie să fie declarați „persona non grata” imediat. Această situație o veți rezolva rapid. Dacă nu vor înțelege Turcia, vor pleca”, a spus Erdogan în timpul unui discurs.
Ambasadele SUA, Germania și Franța, Casa Albă și Departamentul de Stat al SUA nu au venit cu reacție pentru Reuters.
Kavala este acuzat de implicarea în tentativă de lovitură de stat din 2016 prin intermediul FETO, o organizație a predicatorului islamic Fethullah Gulen. Acesta se declară nevinovat.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.