Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele rus Vladimir Putin s-a…

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său turc la Soci

Sursa foto: Reuters

Președintele rus Vladimir Putin și liderul Turciei, Tayyip Erdogan, s-au întâlnit vineri, 5 august, la Soci, pentru a doua oară în doar două săptămâni, după ce Turcia a ajutat la medierea unui acord de reluare a exporturilor de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei, care au fost blocate de invazia Rusiei, scrie Reuters.

Susținătorii președintelui Erdogan spun că acordul, care ar putea frâna creșterea prețurilor mondiale la alimente, subliniază importanța contactelor diplomatice ale Turciei, membră NATO, cu ambele părți. Deși Turcia a criticat invazia rusă și a furnizat arme Ucrainei, a rupt relațiile cu aliații occidentali prin faptul că nu a impus sancțiuni Rusiei.

Acest echilibru reflectă complexitatea legăturilor sale cu Rusia, care variază de la o cooperare strânsă în ceea ce privește aprovizionarea cu energie la competiția militară în Siria, Libia și Azerbaidjan.

Turcia depinde în mare măsură de Rusia și Ucraina în ceea ce privește cerealele. Rusia a reprezentat 56% din importurile de cereale turcești în 2021, cu 2,24 miliarde de dolari, în timp ce importurile din Ucraina s-au ridicat la 861 de milioane de dolari.

Potrivit primelor declarații, în cadrul discuției, Putin a subliniat rolul Turciei care a devenit „una dintre cele mai importante artere pentru aprovizionarea Europei cu gaz rusesc”, și l-a lăudat pe Erdogan pentru organizarea exportului de cereale ucrainene pe cale maritimă, transmite TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

Conform TASS, ambii președinți și-au exprimat disponibilitatea de a discuta situația din Siria. „Aici, Turcia și Rusia au contribuit foarte mult la normalizarea situației”, a remarcat Putin. Moscova, Ankara și Teheranul acționează ca „garanți ai unei soluționări pașnice a conflictului din Siria”. Țările au inițiat formatul „procesului Astana”, ale cărui ultime discuții trilaterale au avut loc în Iran la 19 iulie.

La rândul său, Erdogan și-a exprimat speranța că discuțiile „vor deschide o nouă pagină în relațiile bilaterale”. 

Publicitate
Publicitate