Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Franței, Emmanuel Macron, va…

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va vizita China la începutul lunii aprilie

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat sâmbătă, 25 februarie, că va vizita China la începutul lunii aprilie. Anunțul a fost făcut în cadrul vizitei lui Macron la Salonul agriculturii organizat la Paris, potrivit AFP.

Astfel, în contextul declarației Chinei privind necesitatea discuțiilor de pace urgente și a publicării planului Beijingului pentru a pune capăt războiului din Ucraina, Macron a declarat că pacea este posibilă doar dacă „agresiunea rusă este oprită, trupele sunt retrase și suveranitatea teritorială a Ucrainei şi a poporului său este respectată”, potrivit AFP.

China a declarat vineri, 24 februarie, la un an de la începutul invaziei ruse din Ucraina, că dialogul și negocierile sunt singurele modalități viabile de soluționare „a crizei ruso-ucrainene” și că vrea să împiedice ca aceasta să scape de sub control.

Astfel, China a cerut, într-un document cu 12 puncte al Ministerului de Externe, intitulat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”, încetarea completă a focului și detensionarea treptată a situației.

„1. Respectarea suveranității tuturor țărilor.

2. Abandonarea mentalității de Război Rece.

3. Încetarea ostilităților.

4. Reluarea discuțiilor de pace.

5. Rezolvarea crizei umanitare.

6. Protejarea civililor și a prizonierilor de război.

7. Menținerea securității centralelor nucleare. 

8. Reducerea riscurilor strategice.

9. Facilitarea exporturilor de cereale.

10. Oprirea sancțiunilor unilaterale.

11. Menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare.

12. Promovarea reconstrucției post-conflict.

Documentul ministerului este în mare parte o reiterare a poziției Chinei de când Rusia a lansat ceea ce ea numește „operațiunea sa militară specială” la 24 februarie anul trecut, scrie Reuters.

Ucraina a respins în mod constant apelurile la încetarea focului în timp ce trupele rusești îi ocupă teritoriul, spunând că orice pauză în lupte ar permite Rusiei să își regrupeze trupele.

În perioada 28 februarie-2 martie, liderul belarus Alexander Lukașenko va efectua o vizită oficială în China. Lukașenko, care este un aliat a lui Putin în războiul împotriva Ucrainei, ar urma să aibă o întrevedere cu liderul chinez, Xi Jinping.