Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Franței Emmanuel Macron a…

Președintele Franței Emmanuel Macron a ajuns în China: Va discuta cu Xi Jinping despre soluțiile pentru războiul din Ucraina

Președintele Franței Emmanuel Macron, vizită oficială în China. 5 aprilie 2023. Sursa foto: Reuters

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a ajuns miercuri, 5 aprilie, în China pentru o vizită oficială de trei zile, în care speră să îl descurajeze pe Xi Jinping să susțină invazia Rusiei în Ucraina, dezvoltând în același timp legăturile comerciale europene cu Beijingul, transmite The Guardian.

„China este singura țară din lume capabilă să aibă un impact imediat și radical asupra conflictului, într-o direcție sau alta”, a declarat un oficial din biroul președintelui francez despre războiul din Ucraina.

Potrivit sursei citate, China, potrivit autorităților franceze, ar fi capabilă să încline balanța într-un mod pozitiv în război, prin potențialul dialog privind condițiile de încheiere a conflictului, sau într-un mod negativ dacă Beijingul ar crește sprijinul pentru Rusia și ar furniza arme.

China este văzută ca fiind singura țară capabilă să deschidă canale de comunicare cu toate părțile implicate în conflict și să exercite o presiune diplomatică eficientă asupra lui Putin, transmite The Guardian. Însă vizita recentă a președintelui chinez la Moscova și anunțul unui plan de pace pe care majoritatea l-au considerat ca fiind înclinat către Rusia au lăsat țările occidentale îngrijorate.

Președintele francez Emmanuel Macron întreprinde o vizită în China, între 5 şi 7 aprilie. Liderul de la Paris va avea discuții cu omologul său chinez despre războiul din Ucraina, reechilibrarea legăturilor comerciale după regulile anti-COVID, precum și despre criza climatică și energia regenerabilă. De asemenea, vor fi discutate legăturile culturale și turistice, întrucât Parisul dorește să atragă turiștii chinezi înapoi în Franța.

China a declarat, pe 24 februarie 2023, la un an de la începutul invaziei ruse din Ucraina, că dialogul și negocierile sunt singurele modalități viabile de soluționare „a crizei ruso-ucrainene” și că vrea să împiedice ca aceasta să scape de sub control.

Documentul cu 12 puncte presupune: respectarea suveranității tuturor țărilor, abandonarea mentalității de Război Rece, încetarea ostilităților, reluarea discuțiilor de pace, rezolvarea crizei umanitare, protejarea civililor și a prizonierilor de război, menținerea securității centralelor nucleare, reducerea riscurilor strategice, facilitarea exporturilor de cereale, oprirea sancțiunilor unilaterale, menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare și promovarea reconstrucției post-conflict.

Ucraina a respins în mod constant apelurile la încetarea focului în timp ce trupele rusești îi ocupă teritoriul, spunând că orice pauză în lupte ar permite Rusiei să își regrupeze trupele.

La mijlocul lunii martie 2023, președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a salutat propunerea Beijingului de a pune capăt „crizei acute” din Ucraina și a adăugat că a privit planul propus de China „cu respect”.