Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Chinei Xi Jinping, reales…

Președintele Chinei Xi Jinping, reales pentru al treilea mandat în fruntea Partidului Comunist

Sursa foto: The Guardian

Președintele chinez Xi Jinping a fost reales duminică, 23 octombrie, în fruntea Partidului Comunist pentru al treilea mandat, devenind cel mai puternic lider de la dictatorul Mao Zedong, fondatorul regimului comunist. Xi Jinping, 69 de ani, a primit mandatul de cinci ani din partea unui Comitet Central al Partidului Comunist din China (PCC), relatează The Guardian. De asemenea, Xi Jinping a fost numit și președinte al Consiliului Militar Central al PCC.

„Lumea are nevoie de China”, a dat asigurări duminică președintele chinez Xi Jinping, într-un discurs susținut după ce a obținut al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist.

„China trebuie să rămână în alertă maximă pentru provocări precum un student care dă neîntrerupt examene. Partidul poate deveni invincibil doar dacă se angajează să se reformeze, chiar dacă a avut un trecut glorios”, a spus Xi Jinping.

Noul premier va fi Li Qiang, în locul lui Li Keqiang. În cadrul primei ședințe de duminică dimineață, cei 205 deputați ai acestui parlament au numit cei 25 de reprezentanți ai Biroului Politic, organul decizional al PCC, precum și Comitetul permanent al acestuia, scrie presa internațională.

Xi Jinping este șeful statului din 2013, iar în 2018, la ședința Congresului Național al Poporului au fost adoptate amendamente la constituție pentru desființarea limitării la două mandate a președintelui Republicii Populare Chineze. 

Într-un deceniu la conducerea țării, Xi Jinping a reușit să facă din China a doua cea mai mare economie din lume, cu una dintre cele mai puternice armate din lume.

La ceremonia de închidere a Congresului Partidului Comunist de sâmbătă, 22 octombrie, fostul lider chinez Hu Jintao a fost scos din sală cu brutalitate, potrivit imaginilor filmate de jurnaliști. Hu Jintao a fost ridicat de pe scaun de doi organizatori, sub privirile lui Xi Jinping, aflat chiar lângă fostul lider comunist. Hu Jintao, în vârstă de 79 de ani, a deținut președinția între 2003 și 2013.