Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premierul Canadei a îngenunchiat alături…

Premierul Canadei a îngenunchiat alături de protestatarii din Ottawa pentru a denunța rasismul în urma morții lui George Floyd în SUA

Premierul canadian Justin Trudeau s-a alăturat vineri, 5 iunie, miilor de protestatari din Ottawa pentru a denunţa rasismul şi violenţa poliţiei în urma morţii lui George Floyd în SUA, aşezându-se în genunchi alături de aceştia informează CNN.

Purtând o mască de protecţie, Justin Trudeau a îngenunchiat de mai multe ori, ultima oară timp de 8 minute şi 46 de secunde, perioada de timp în care George Floyd a suportat presiunea genunchiului poliţistului alb Derek Chauvin pe gât şi care i-a provocat moartea.

Prim-ministrul canadian s-a alăturat manifestanţilor adunaţi în faţa clădirii Parlamentului pentru a aduce un omagiu afro-americanului a cărui moarte a stârnit o mişcare mondială de revoltă şi proteste.

De câteva zile, Statele Unite sunt zguduite de proteste de o amploare fără precedent în ultimii ani, care au pornit de la cazul lui George Floyd, un bărbat afro-american care a murit în timp ce era în custodia poliției din Minneapolis. Bărbatul de 46 de ani le-a spus în mod repetat polițiștilor care îl imobilizaseră că nu poate să respire. Incidentul a avut loc la 25 mai, în fața unui magazin, iar filmările apărute în spațiul public îl arată pe un polițist alb, Dereck Chauvin, ținându-și genunchiul pe gâtul victimei. 

Totul a început în momentul în care un angajat al unui magazin a anunțat poliția că a primit o bancnotă falsă de 20 de dolari, în seara zilei de 25 mai. George Floyd venise să cumpere un pachet de țigări de la un supermarket, Cup Foods. Când a primit bancnota de 20 de dolari, vânzătorului i s-a părut că e falsă și conform regulamentului, a raportat la poliției.