Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Povestea rusului care își petrece…

Povestea rusului care își petrece iarna în pădure, ca să nu fie trimis pe front:„Există oameni într-o situație mult mai rea decât a noastră”

De patru luni trăiește în sălbăticie pentru ca să scape de recrutare. Și-a improvizat o locuință în pădure – acolo muncește și locuiește, iar soția sa, îl aprovizionează cu produse alimentare, la fiecare trei săptămâni. „Cel mai greu de suportat e gerul de -11°C și dorul de soție”, spune el, într-un reportaj BBC.

Când Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială a bărbaților ruși în septembrie, anul trecut, lui Adam Kalinin(nume fictiv), i-a luat o săptămână să decidă că cel mai bun lucru pe care îl putea face era să se mute în pădure.

Specialistul în IT a fost împotriva războiului încă de la început, primind o amendă și petrecând două săptămâni în detenție pentru că a lipit pe peretele blocului său de locuințe un afiș pe care scria „Nu războiului”.

Așa că, atunci când Rusia a anunțat că va chema 300. 000 de oameni pentru a ajuta la redresarea situației „într-un război pe care îl pierdea”, Kalinin nu a vrut să riște să fie trimis pe linia întâi pentru a ucide ucraineni.

Dar, spre deosebire de alte sute de mii de oameni, el nu a vrut să părăsească țara.

Trei lucruri l-au ținut în Rusia: prietenii, constrângerile financiare și neliniștea de a abandona ceea ce știe.

„Plecarea ar fi fost un pas dificil, în afara zonei mele de confort”, a declarat Kalinin, care are în jur de 30 de ani, pentru BBC.

„Nici aici nu este tocmai confortabil, dar cu toate acestea, din punct de vedere psihologic, ar fi fost foarte greu să plec”.

Așa că a făcut pasul neobișnuit de a-și lua rămas bun de la soția sa și de a se îndrepta spre pădure, unde locuiește într-un cort, de aproape patru luni.

El folosește o antenă legată de un copac pentru accesul la internet și panouri solare pentru energie.

A îndurat temperaturi de până la -11°C și trăiește din proviziile de hrană pe care i le aduce regulat soția sa.

Traiul în sălbăticie, spune rusul, este cel mai bun mod pentru a evita recrutarea. Dacă autoritățile nu-i pot înmâna personal o citație, nu poate fi obligat să meargă la război.

„Dacă nu sunt în măsură, fizic, să mă ia de mâini și să mă ducă la biroul de înrolare, aceasta este o apărare de 99% împotriva mobilizării sau a altor hărțuiri”.

În unele privințe, Kalinin își continuă viața ca înainte. Lucrează în continuare opt ore pe zi la același loc de muncă, deși pe parcursul iernii, cu lumina zilei limitată, nu are suficientă energie solară pentru a lucra zile întregi, așa că își recuperează orele în weekend.

Unii dintre colegii săi se află acum în Kazahstan, după ce au părăsit și ei Rusia, și au condiții mai bune, evident. Dar conexiunea sa la internet, prin intermediul unei antene cu rază lungă de acțiune, legată de un pin, este suficient de bună încât să-i asigure o comunicare fără probleme.

Este, de asemenea, un iubitor al activităților în aer liber, petrecându-și multe dintre vacanțele trecute cu cortul, în sudul Rusiei, împreună cu soția sa. Când a luat decizia de a se muta definitiv în sălbăticie, avea deja o mare parte din echipamentul de care avea nevoie.

Kalinin spune că nu știe cât timp va mai sta în pădure

Soția sa, care a vizitat tabăra lui Kalinin timp de câteva zile de Anul Nou, joacă un rol important în supraviețuirea sa. Ea aduce provizii la fiecare trei săptămâni la un punct de livrare unde se pot vedea pentru scurt timp unul pe celălalt, în persoană. Apoi duce proviziile într-un loc sigur pe care îl vizitează la fiecare câteva zile pentru a se aproviziona. Gătește folosind o sobă improvizată cu lemne.

„Am ovăz, hrișcă, ceai, cafea, zahăr. Nu sunt suficiente fructe și legume proaspete, desigur, dar nu este prea rău”, spune el.

Noua locuință a lui Kalinin este un cort mare, de tipul celor folosite pentru pescuitul la copcă. Când a ajuns pentru prima dată în pădure, a instalat două corturi la cinci minute unul de altul; unul cu acces la internet, unde lucra, iar celălat, într-un loc mai ferit, unde dormea.

Pe măsură ce se apropia iarna și vremea se răcea, el a reunit cele două corturi pentru a trăi și a lucra sub o singură pânză.

Recent, temperatura a scăzut până la -11C, mai frig decât se aștepta. Dar acum că zilele se lungesc din nou și zăpada începe să se topească, el intenționează să rămână acolo unde se află.

Deși Kalininin nu a primit el însuși o chemare, el spune că situația se schimbă constant și se teme că ar putea primi o convocare în viitor. Oficial, angajații IT precum Kalinin sunt scutiți de recrutare, dar există numeroase rapoarte în Rusia despre scutiri similare care sunt ignorate.

Sute de persoane au fost arestate în timp ce protestele din Rusia împotriva recrutării continuă

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea la 21 septembrie, la scurt timp după contraofensiva Ucrainei în regiunea Harkov, în timpul căreia aceasta a recuperat mii de kilometri pătrați de teritoriu de la trupele rusești.

Putin a declarat că mobilizarea este necesară pentru a apăra Rusia împotriva Occidentului. Dar mulți din țară au protestat, iar la granițele Rusiei au avut loc scene haotice, în timp ce sute de mii de oameni au fugit.

Mobilizarea a avut un efect profund asupra Rusiei, mai scrie BBC. Până atunci, mulți ruși și-au putut continua viața la fel ca înainte de război. Este adevărat, unele mărci occidentale au dispărut, iar sancțiunile au îngreunat tranzacțiile financiare, dar impactul direct asupra societății a fost în mare parte limitat.

Mobilizarea a făcut ca războiul să ajungă la ușa multor familii rusești. Dintr-o dată, fiii, tații și frații au fost detașați pe linia frontului în scurt timp, adesea cu echipament precar și pregătire minimă. Dacă înainte conflictul părea îndepărtat, acum era aproape imposibil de ignorat.

Cu toate acestea, actele publice de protest sunt rare în interiorul Rusiei – lucru care a fost criticat în Ucraina și în Occident. Kalinin spune că oamenii sunt speriați, pe bună dreptate, de ceea ce li s-ar putea întâmpla.

„Avem un stat totalitar care a devenit atât de puternic. În ultimele șase luni, legile au fost introduse într-un ritm incredibil. Dacă o persoană vorbește acum împotriva războiului, statul o va urmări”.

Un cort de pescuit pe gheață este spațiul de lucru și de dormit al lui Kalinin

Viața lui Kalinin în pădure i-a adus un anumit nivel de popularitate online, 17.000 de persoane urmărindu-i actualizările aproape zilnice pe Telegram. El postează videoclipuri și fotografii cu împrejurimile sale, cu rutina sa zilnică și cu modul în care este organizată tabăra sa. Tăierea lemnului este un subiect important.

Kalininin susține că nu-i lipsește prea multe din viața sa anterioară. El se consideră un introvertit care nu se deranjează să fie singur, deși îi este dor de soția sa și ar dori să o vadă mai des. Cu toate acestea, el subliniază că situația sa actuală este totuși preferabilă trimiterii pe front sau în închisoare.

Zăpada începe să se topească pe măsură ce zilele se lungesc, spune Kalinin.

„M-am schimbat atât de mult, încât genul de lucruri care mi-ar fi putut lipsi au trecut în plan secund”, spune el.

„Lucrurile care păreau importante înainte nu mai au aceeași semnificație. Există oameni într-o situație mult mai rea decât a noastră, conchide el pentru BBC.