Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Poporul din Belarus are dreptul…

Poporul din Belarus are dreptul de a avea „libertăţile pe care le solicită”, susţine Mike Pompeo

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo şi-a exprimat miercuri, la Praga, sprijinul pentru manifestanţii din Belarus, făcând apel la regimul de la Minsk să nu utilizeze forţa împotriva lor, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Vrem ca poporul din Belarus să se bucure de libertăţile pe care le solicită, despre care crede că sunt în interesul său”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă comune cu prim-ministrul ceh Andrej Babis.

„Cerem imediat ca manifestanţii non-violenţi să fie protejaţi şi în siguranţă, nu este în interesul nimănui să acţioneze astfel”, a adăugat el, referindu-se la utilizarea violenţei de către forţele de ordine.

Şeful guvernului ceh a caracterizat la rândul lui drept „şocantă” şi „scandaloasă” derularea evenimentelor din Belarus.

„Sper că Uniunea Europeană nu numai că va da publicităţii declaraţii, ci va lua şi măsuri”, a adăugat el, estimând că regimul din Belarus este unul „inacceptabil”.

Protestele împotriva realegerii liderului autoritar Aleksandr Lukaşenko, la putere de 26 de ani, zguduie capitala Minsk şi multe alte oraşe ale ţării de duminică seară.

Dispersate violent de poliţie cu grenade asurzitoare şi gloanţe de cauciuc, aceste manifestaţii s-au soldat cu mii de arestări, cu moartea unui om şi peste 250 de răniţi, potrivit bilanţului oficial.

Ajuns marţi în Republica Cehă, în prima etapă a unui turneu în Europa centrală axat pe China, 5G şi relocarea trupelor americane retrase din Germania, şeful diplomaţiei americane se va deplasa apoi în Slovenia, în Austria şi în Polonia.

El va încerca să-i convingă pe partenerii săi să construiască reţelele 5G fără firma de telecomunicaţii Huawei, considerată o ameninţare de Washington, şi va discuta despre modul în care poate fi redusă dependenţa energetică a acestei regiuni faţă de Rusia.

În Polonia, Mike Pompeo va discuta şi despre desfăşurarea a cel puţin 1.000 de soldaţi americani suplimentari transferaţi din Germania.

Sursa: Agerpres