Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pesta porcină,confirmată la cea mai…

Pesta porcină,confirmată la cea mai mare fermă din România. 140 000 de porci vor fi sacrificați

Pesta porcină africană a fost confirmată, sâmbătă, 25 august, la cea mai mare fermă de porci din România şi a doua ca mărime din Europa, complexul din localitatea Gropeni, judeţul Brăila, care adăposteşte aproape 140.000 de porci. Toate animalele din fermă vor fi eutanasiate, transmite MEDIAFAX.

Confirmarea de la Gropeni apare la scurt timp după ce virusul a fost confirmat la un alt complex din judeţul Brăila, unde erau 35.000 de porci. Autorităţile spun că pesta porcină a pătruns în marile ferme prin intermediul apei infestate de porcii morţi aruncaţi în Dunăre.

Până în prezent, în judeţul Brăila au fost confirmate 34 de focare de pestă porcină africană în gospodării şi în exploataţii comerciale, peste 30.000 de porci fiind deja eutanasiaţi de veterinari.

Până la finalul campaniei vor fi omorâţi aproximativ 200.000 de porci, în timp ce peste 600 de oameni, angajaţi ai fermelor de porci afectate de pesta porcină, îşi vor pierde locul de muncă.

Interdicții la vamă

Persoanelor fizice care traversează frontiera R. Moldova le este interzisă transportarea cărnii de porc sau a produselor din carne de porc din/în Ucraina și România. „Interdicția de introducere în țară a cărnii de porc va fi instituită atâta timp cât autoritățile sanitar veterinare din țările vizate nu vor declara Ucraina și România ca fiind zone libere de pestă porcină africană”, a declarat Cristina Rău, purtătoare de cuvânt a Serviciului Vamal.

Serviciul Vamal informează că de la începutul perioadei de prohibiție, instituite la 25 octombrie 2016 și până la 8 august 2018 au fost înregistrate 5 412 cazuri de transportare ilegală a cărnii sau a produselor din porc, fiind reținute în total circa 15,5 tone de produse din carne de porc. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate la frontiera moldo-ucraineană.

Citiți și: