Pesta porcină,confirmată la cea mai mare fermă din România. 140 000 de porci vor fi sacrificați

Pesta porcină africană a fost confirmată, sâmbătă, 25 august, la cea mai mare fermă de porci din România şi a doua ca mărime din Europa, complexul din localitatea Gropeni, judeţul Brăila, care adăposteşte aproape 140.000 de porci. Toate animalele din fermă vor fi eutanasiate, transmite MEDIAFAX.

Confirmarea de la Gropeni apare la scurt timp după ce virusul a fost confirmat la un alt complex din judeţul Brăila, unde erau 35.000 de porci. Autorităţile spun că pesta porcină a pătruns în marile ferme prin intermediul apei infestate de porcii morţi aruncaţi în Dunăre.

Până în prezent, în judeţul Brăila au fost confirmate 34 de focare de pestă porcină africană în gospodării şi în exploataţii comerciale, peste 30.000 de porci fiind deja eutanasiaţi de veterinari.

Până la finalul campaniei vor fi omorâţi aproximativ 200.000 de porci, în timp ce peste 600 de oameni, angajaţi ai fermelor de porci afectate de pesta porcină, îşi vor pierde locul de muncă.

Interdicții la vamă

Persoanelor fizice care traversează frontiera R. Moldova le este interzisă transportarea cărnii de porc sau a produselor din carne de porc din/în Ucraina și România. „Interdicția de introducere în țară a cărnii de porc va fi instituită atâta timp cât autoritățile sanitar veterinare din țările vizate nu vor declara Ucraina și România ca fiind zone libere de pestă porcină africană”, a declarat Cristina Rău, purtătoare de cuvânt a Serviciului Vamal.

Serviciul Vamal informează că de la începutul perioadei de prohibiție, instituite la 25 octombrie 2016 și până la 8 august 2018 au fost înregistrate 5 412 cazuri de transportare ilegală a cărnii sau a produselor din porc, fiind reținute în total circa 15,5 tone de produse din carne de porc. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate la frontiera moldo-ucraineană.

Citiți și: 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *