Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Peskov, după ce președintele și…

Peskov, după ce președintele și premierul Finlandei au anunțat că statul va adera la NATO: „Este o amenințare pentru Rusia”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că extinderea NATO nu contribuie la securitatea în Eurasia. Aderarea Finlandei la alianță fiind o amenințare pentru Rusia, transmite TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

El a spus că Rusia va elabora „măsuri” pentru a-și asigura „securitatea”.

„Bineînțeles, toate acestea vor deveni elemente pentru o analiză specială și elaborarea măsurilor necesare pentru a echilibra situația și a ne asigura securitatea. Totul va depinde de modul în care acest proces de extindere se va exprima în viitor, în ce măsură infrastructura militară (alianța NATO n. red.) se va apropia de frontierele noastre”, a declarat Peskov.

Reacția Kremlinului vine după ce președintele finlandez Sauli Niinisto și prim-ministra finlandeză Sanna Marin au dat undă verde țării pentru a se alătura alianței militare NATO. Într-o declarație comună, oficialii au subliniat că Finlanda trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”.

„Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO. Sperăm că pașii, care mai sunt necesari pentru a lua această decizie, vor fi făcuți rapid în următoarele zile”, au declarat Niinisto și Marin într-o declarație comună.

Declarația de susținere a NATO din partea președintelui finlandez Sauli Niinisto și a prim-ministrei Sanna Marin era așteptată, după ce guvernul finlandez a prezentat recent Parlamentului țării un raport privind securitatea națională care a subliniat calea de aderare la alianță ca fiind una dintre opțiunile Finlandei.

După ce Parlamentul Finlandei va aproba o decizie în acest sens și după ce vor fi depășite obstacolele legislative interne, se așteaptă ca NATO să invite Finlanda să negocieze aderarea.

Finlanda, care are o graniță comună de 1.300 km și un trecut dificil cu Rusia, și-a intensificat treptat cooperarea cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în calitate de partener, de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, dar s-a abținut să adere pentru a menține relații de prietenie cu vecinul său estic.

Sprijinul cetățenilor finlandezi pentru aderarea la NATO a crescut la cifre record în ultimele luni, ultimul sondaj realizat de postul public de televiziune YLE indicând 76% dintre finlandezi în favoarea aderării și doar 12% împotrivă, în timp ce sprijinul pentru aderare obișnuia să zăbovească la doar aproximativ 25% în anii de dinaintea războiului din Ucraina.