Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul Ungariei a ratificat aderarea…

Parlamentul Ungariei a ratificat aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul Ungariei, dominat de partidul premierului naționalist Viktor Orban, a ratificat luni aderarea Finlandei la NATO, după luni de tergiversări, aducând țara nordică cu un pas mai aproape de Alianța Atlantică, notează France 24.

O largă majoritate a deputaților, 182 din 199, a aprobat intrarea Helsinki în alianța militară. Astfel, dintre cei 30 de membri ai organizației, 29 de țări au ratificat deja aderarea țării la NATO. Turcia, ultima țară care urmează să aprobe aderarea Finlandei, ar urma să ofere acest vot în curând.

La jumătatea lunii martie, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că parlamentul turc va începe să ratifice aderarea Finlandei la NATO.

Extinderea NATO în Finlanda, o țară cu o graniță de 1 340 de kilometri cu Rusia, aproape va dubla lungimea frontierei actuale a blocului cu Rusia.

În mai 2022, Finlanda și Suedia au depus cererile oficiale de aderare la alianța NATO, o decizie stimulată de invazia Rusiei în Ucraina, dar care s-a confruntat cu obiecții din partea Turciei în ceea ce privește procesul de aderare. În cazul Suediei, 28 de țări au ratificat deja aderarea la NATO.

Neutre pe toată durata Războiului Rece, decizia Suediei și Finlandei de a adera la NATO este una dintre cele mai semnificative schimbări în „arhitectura” de securitate a Europei din ultimele decenii, reflectând o schimbare radicală a opiniei publice din regiunea nordică după invazia Rusiei din 24 februarie.

Autoritățile turce au acuzat autoritățile de la Stockholm că adăpostesc „membri ai unor grupări teroriste” și au cerut extrădarea acestora.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a declarat că aderarea Suediei și Finlandei la NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, dar a avertizat că „Moscova va răspunde” dacă alianța occidentală va spori infrastructura militară în țările nordice.