Parlamentul European a cerut suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la UE

Ca urmare a ultimilor ani de politică severă și regres democratic, Parlamentul European recomandă suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. Deputații europeni se arată îngrijorați de situația drepturilor omului, a libertății presei, dar și a luptei împotriva corupției în Turcia.

Conform unei rezoluții adoptate cu votul a 370 de deputați, Parlamentul European își arată îngrijorarea față de faptul că mai mulți jurnaliști și apărători ai drepturilor omului sunt deținuți în Turcia.

„Dacă UE își ia propriile valori în mod serios, nu este posibilă nicio altă concluzie decât suspendarea formală a discuțiilor privind integrarea în UE. Apelurile noastre repetate de a respecta drepturile fundamentale au căzut pe urechile surzilor din Ankara. Pe lângă încălcările grave ale drepturilor omului, dezmembrarea statului de drept și faptul că Turcia deține recordul mondial pentru numărul jurnaliștilor aflați în închisoare, modificarea recentă a Constituției consolidează autoritarismul lui Erdoğan”, a declarat în cadrul sesiunii Parlamentului European raportoarea Kati Piri.

În septembrie 2018 mai mulți eurodeputați și-au manifestat îngrijorarea după ce șase angajați ai liceului „Orizont” au fost expulzați din R. Moldova în Turcia. Europarlamentarii declarau atunci că sunt îngrijorați de faptul că se uită de respectarea convențiilor internaționale care au fost stabilite pentru a proteja drepturile omului și cereau autorităților să oprească această extrădare abuzivă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Reporter

    Dacă UE nu suspendă negocierile de aderare a Turciei la UE, ea riscă, ca în viitorul nu chiar îndepărtat să devină ea, însăși o Turcie mare cu mai mulți dictatori, ca Erdogan, care în cele din urmă vor începe să lupte între ei. În aceste condiții despre ce fel de drepturi cetățenești, libertate a presei, etc., poate fi vorba?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *