Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul European a cerut suspendarea…

Parlamentul European a cerut suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la UE

Foto: aa.com.tr

Ca urmare a ultimilor ani de politică severă și regres democratic, Parlamentul European recomandă suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. Deputații europeni se arată îngrijorați de situația drepturilor omului, a libertății presei, dar și a luptei împotriva corupției în Turcia.

Conform unei rezoluții adoptate cu votul a 370 de deputați, Parlamentul European își arată îngrijorarea față de faptul că mai mulți jurnaliști și apărători ai drepturilor omului sunt deținuți în Turcia.

„Dacă UE își ia propriile valori în mod serios, nu este posibilă nicio altă concluzie decât suspendarea formală a discuțiilor privind integrarea în UE. Apelurile noastre repetate de a respecta drepturile fundamentale au căzut pe urechile surzilor din Ankara. Pe lângă încălcările grave ale drepturilor omului, dezmembrarea statului de drept și faptul că Turcia deține recordul mondial pentru numărul jurnaliștilor aflați în închisoare, modificarea recentă a Constituției consolidează autoritarismul lui Erdoğan”, a declarat în cadrul sesiunii Parlamentului European raportoarea Kati Piri.

În septembrie 2018 mai mulți eurodeputați și-au manifestat îngrijorarea după ce șase angajați ai liceului „Orizont” au fost expulzați din R. Moldova în Turcia. Europarlamentarii declarau atunci că sunt îngrijorați de faptul că se uită de respectarea convențiilor internaționale care au fost stabilite pentru a proteja drepturile omului și cereau autorităților să oprească această extrădare abuzivă.