Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parchetul European condus de procurora-șefă,…

Parchetul European condus de procurora-șefă, Laura Codruța Kovesi, a inițiat o anchetă împotriva a patru cetățeni croați privind acțiuni de corupție

Foto: libertatea.ro

Parchetul European (EPPO) condus de procurora-șefă, Laura Codruța Kovesi, anunță că a inițiat o anchetă împotriva a patru cetățeni croați cu privire la infracțiuni de corupție activă și pasivă și abuz de funcții. Ancheta a fost demarată în urma unor cercetări pe baza unui raport penal depus de Oficiul Național de Poliție Croată pentru Suprimarea Corupției și a Criminalității Organizate.

„Există motive întemeiate să credem că primul inculpat, care este primarul orașului Nova Gradiška, a solicitat celui de-al doilea inculpat, managerul unei companii de construcții, o mită în schimbul manipulării unor proceduri de achiziție în vederea asigurării atribuirii un proiect, cofinanțat de Fondul de coeziune al UE, pentru suma de 4.219.433,22 HRK (aproximativ 562.000,00 euro)”, se arată într-o notă informativă a EPPO.

Se suspectează că al treilea și al patrulea inculpat au ajustat cerințele tehnice ale ofertei și au creat un sistem de notare pentru evaluarea ofertelor care a dat un avantaj companiei administrate de al doilea inculpat.

„Contractul a fost atribuit de primul inculpat companiei celui de-al doilea inculpat. În consecință, orașul Nova Gradiška a fost posibil prejudiciat pentru nu mai puțin de 90.624,21 HRK (aproximativ 12.000 euro), iar Fondul de coeziune al UE a fost prejudiciat pentru nu mai puțin de 427.228,43 HRK (aproximativ 57.000 euro)”, se mai arată în nota informativă.

Potrivit Parchetului European, având în vedere că primul inculpat, pe lângă faptul că este primar în Nova Gradiška, este și membru al Parlamentului croat și, este protejat de imunitate. Parlamentul croat a aprobat inițierea unei proceduri penale împotriva acestuia, după o cerere formulată de procurora-șefă, Laura Codruța Kovesi.

Ridicarea imunității în această etapă a procedurii are ca scop exclusiv obținerea aprobării pentru inițierea unei cercetări penale, cu respectarea deplină a principiului prezumției de nevinovăție.

Parchetul European (EPPO) condus de procurora-șefă, Laura Codruța Kovesi, și-a început activitatea, pe 1 iunie.

Parchetul European este responsabil de anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

  • frauda în materie de cheltuieli și venituri;
  • frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);
  • spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
  • corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
  • participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.

Laura Codruța Kövesi a fost numită în funcția de procuroră-șefă la Parchetul European pentru un termen de șapte ani. Anterior, ea a fost procuroră-șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România.