Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ottawa declară stare de urgență…

Ottawa declară stare de urgență din cauza protestelor anti-măsuri sanitare în Canada: „Orașul este complet scăpat de sub control” – BBC

Primarul capitalei Canadei, Ottawa, a declarat stare de urgență ca răspuns la mai bine de o săptămână de proteste ale camioneștilor împotriva restricțiilor Covid, transmite BBC.

Jim Watson a spus că orașul este „complet scăpat de sub control”, manifestanții depâșind numărul polițiștilor dislocați ca să asigure ordinea publică.

Primarul din Ottawa a spus că protestele reprezintă o amenințare la adresa siguranței locuitorilor. Au existat, de asemenea, rapoarte de atacuri rasiale.

Centrul din Ottawa a fost paralizat, cu vehicule și corturi blocând drumurile.

„Convoiul pentru libertate” a fost declanșat de introducerea, luna trecută, a unei noi reguli conform căreia toți camioneții trebuie să fie vaccinați pentru a trece granița dintre SUA și Canada, dar protestele s-au transformat în provocări mai ample la adresa restricțiilor de sănătate Covid.

Protestatarii s-au adunat de atunci în centrul orașului Ottawa, lângă Dealul Parlamentului, iar cererile lor au crescut pentru a include încetarea tuturor acestor mandate la nivel național și opunerea guvernului prim-ministrului Justin Trudeau la noile restricții.

Vorbind la postul de radio canadian CFRA, Watson a spus că protestatarii se comportă din ce în ce mai „insensibil”, „prinzând continuu claxone și sirene, declanșând artificii și transformând protestele într-o petrecere”.

„În mod clar, suntem depășiți numeric și pierdem această bătălie”, a spus el, adăugând: „Acest lucru trebuie să fie inversat – trebuie să ne recâștigăm orașul”.

Primarul nu a oferit detalii specifice cu privire la măsurile pe care le-ar putea impune, dar poliția a declarat duminică că va intensifica aplicarea, inclusiv posibile arestări ale celor care încearcă să-i ajute pe protestatari, aducându-le provizii precum combustibil, hârtie igienică și alimente.

O stare de urgență va oferi orașului puteri suplimentare, inclusiv accesul la echipamentele necesare lucrătorilor din prima linie și serviciilor de urgență.

Mulți locuitori din Ottawa s-au opus demonstrațiilor.

Plângerile variază de la camioane aruncate în gol, care împiedică traficul și structuri din lemn improvizate din parcurile orașului, până la pierderea veniturilor și temerile de hărțuire și chiar de violență.

Poliția și-a spus că este îngrijorată de modul în care convoiul a atras elemente de extremă-dreapta și extremiste, iar duminică a confirmat că au de-a face cu peste 60 de anchete penale, cu presupuse infracțiuni, inclusiv „rătăciuni, furturi, crime motivate de ură și daune materiale”.