Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Opozantul rus Alexei Navalnîi, judecat…

Opozantul rus Alexei Navalnîi, judecat într-un nou proces: procurorii cer încă 20 de ani de închisoare

Sursa foto: Reuters

Procurorii ruși au cerut joi, 20 iulie, unui tribunal să îl condamne pe opozantul rus Alexei Navalnîi, încarcerat, la încă 20 de ani de închisoare, fiind acuzat inclusiv de extremism, scrie Reuters.

Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, este judecat de o lună cu ușile închise la colonia penală IK-6 din Melekhovo, la aproximativ 235 km de Moscova, unde execută deja o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru fraudă și alte acuzații despre care spune că au fost inventate pentru a-l reduce la tăcere.

Cel mai proeminent și mai vocal opozant intern al președintelui Vladimir Putin se confruntă cu o serie de noi acuzații, despre care spune că sunt fabricate în mod similar pentru a-l ține departe de viața politică. Dosarele tribunalului arată că acestea se referă la șase articole diferite din Codul penal al Rusiei, inclusiv „incitarea și finanțarea activităților extremiste și crearea unei organizații extremiste”.

Aliații opozantului rus au declarat că verdictul va fi anunțat pe 4 august.

Navalnîi a declarat în fața instanței: „Continui să lupt împotriva acelui rău fără scrupule care se autointitulează „puterea de stat a Federației Ruse”. Sunt acuzat de incitare la ură împotriva reprezentanților autorităților și serviciilor speciale, a judecătorilor și a membrilor partidului Rusia Unită. Nu, eu nu incit la ură. Știu doar că o persoană are două picioare, conștiința și intelectul”, a declarat el, potrivit unui text furnizat de colaboratorii săi.

Navalnîi a câștigat admirația opoziției pentru că s-a întors voluntar în Rusia în 2021 din Germania, unde fusese tratat pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o tentativă de otrăvire a sa în Rusia cu un agent neurotoxic din epoca sovietică. Kremlinul a negat că a încercat să îl ucidă și a declarat că nu există nicio dovadă că a fost otrăvit cu o astfel de toxină.

Susținătorii lui Navalnîi acuză Moscova că încearcă să-l persecute în închisoare. Kremlinul neagă că îl persecută pe Navalnîi, pe care l-a prezentat ca fiind un agent de perturbare politică susținut de Occident, și spune că cazul său este o chestiune pur juridică pentru instanțe.

„Nu urmărim acest proces”, a declarat luna trecută purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.