• Opozantul rus a pierdut procesul cu „bucătarul lui Putin”. Un tribunal din Moscova: Navalny trebuie să achite 500 de mii de ruble lui Prigojin

  Opozantul rus a pierdut procesul cu „bucătarul lui Putin”. Un tribunal din Moscova: Navalny trebuie să achite 500 de mii de ruble lui Prigojin
  de
  05 martie 2021 | 21:58

  Un tribunal din Moscova a decis vineri, 5 martie, că opozantul rus Alexei Navalny trebuie să plătească despăgubiri pentru calomnie omului de afaceri Evgheni Prigojin – cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, în valoare de 500 de mii de ruble, notează Novaya Gazeta.

  Avocatul lui Prigojin a declarat că instanța l-a obligat pe Navalny „să elimine informaţiile considerate defăimătoare şi să publice o dezminţire în termen de zece zile”.

  Potrivit Digi 24, Prigojin ameninţase încă din august anul trecut că-l va ruina pe opozantul rus, după ce un tribunal stabilise ca Navalny şi Fondul său de luptă împotriva corupţiei (FBK) să-i achite lui Prigojin despăgubiri de aproape 1,2 milioane de dolari.

  Omul de afaceri anunţase că firma sa, Concord, a încheiat un acord pentru cesiunea acestei despăgubiri cu o companie de catering din Moscova (controlată de fapt de el), care câştigase un proces de „calomnie” împotriva Navalny.

  Anterior, un tribunal din Moscova a considerat drept „calomnii” plângerile privind calitatea slabă a prânzurilor şcolare provenite de la compania „Moskovski Skolnik”, afiliată lui Prigojin, şi a dispus plata a 88 de milioane de ruble (1,181 milioane de dolari). În urma acestei decizii a tribunalului, Navalny a anunţat dizolvarea Fondului său împotriva corupţiei, cunoscut prin anchetele sale cu privire la fapte de corupţie de la vârful puterii ruse, pentru că i-ar fi fost imposibil să adune suma necesară de bani pentru a achita despăgubirile la care fusese condamnat.

  Pe 25 februarie, Novaya Gazeta scria că opozantul rus Alexei Navalny ar fi fost plasat într-o colonie din afara Moscovei, unde urmează să-şi ispăşească pedeapsa de doi ani şi jumătate de închisoare.

  Pe 20 februarie, instanța Babushkinsky din Moscova i-a aplicat o amendă în valoare de 850 de mii de ruble opozantului rus în cazul calomniei împotriva veteranului Ignat Artemenko, care a jucat într-un videoclip de campanie în sprijinul amendamentelor la Constituție. Avocații lui Navalny au declarat atunci că vor contesta decizia instanței. 

  Tot pe 20 februarie, Tribunalul Moscovei a recunoscut că este legală decizia Curții Simonovsky din Moscova, care pe 2 februarie a admis petiția Serviciului Penitenciar Federal pentru înlocuirea pedepsei suspendate a lui Navalny în cazul Yves Rocher. Ținând cont de arestul la domiciliu, el va petrece aproximativ 2,5 ani în colonie.

  La 17 februarie, CEDO a cerut Rusiei să-l elibereze imediat pe politician în conformitate cu prevederea 39 din Regulamentul Curții, luând în considerare riscul pentru viața lui Navalny și condițiile din închisoare.

  Cererea adresată instanței europene a fost depusă după ce politicianul a fost arestat și trimis la un centru de detenție preventivă. Autoritățile ruse au numit această cerință „cu bună știință impracticabilă”.

  La 2 februarie, Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat pedeapsa cu suspendare în cazul opozantului Alexei Navalny cu una reală în dosarul „Yves Rocher”. El a fost condamnat la trei ani și șase luni de detenție într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă.

  Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut în arest la domiciliu. Astfel, el ar urma să se afle în pușcărie doi ani și opt luni.

  Navalny a fost recunoscut vinovat de faptul că a încălcat, în mod sistematic, condițiile perioadei de probațiune, potrivit cărora politicianul trebuia să se prezinte inspecției de două ori pe lună în anumite zile stabilite.

  Potrivit publicației Novaya Gazeta, dosarul „Yves Rocher” a fost inițiat împotriva lui Alexei Navalny și a fratelui său Oleg în decembrie 2012 în baza unei declarații a lui Bruno Leproux, directorul general al Yves Rocher Vostok LLC (filiala din Rusia a firmei). Fraților li s-a imputat că ar fi tras pe sfoară compania de cosmetice Yves Rocher și o întreprindere de procesare ca intermediar în furnizarea serviciilor de logistică. Într-un tribunal din Rusia, în 2014, reprezentanții Yves Rocher Vostok au luat partea fraților Navalny, afirmând că, de fapt, contractul a fost îndeplinit în totalitate, iar compania nu a suferit niciun prejudiciu. Leproux, cel care a prezentat declarația împotriva lui Navalny, nu s-a prezentat niciodată în instanță și apoi a demisionat de la Yves Rocher.

  Cu toate acestea, doi ani mai târziu, instanța l-a condamnat pe Alexei Navalny la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de probă de cinci ani, care a fost prelungită cu încă un an în 2017. Astfel, perioada de probă a expirat pe 29 decembrie 2020. Fratele politicianului, Oleg, a fost codamnat la detenție.

  În octombrie 2017, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a decis că verdictul în dosarul „Yves Rocher” era motivat politic, arbitrar și nerezonabil, oferind fraților Navalny despăgubiri în valoare totală de 76 de mii de euro și 460 de mii de ruble.

  În 2019, CtEDO a constatat că aflarea lui Alexei Navalny în arest la domiciliu, în 2014, timp de mai bine de zece luni, a fost ilegală.

  Procuratura Generală a Rusiei a susținut însă poziția Serviciului Federal de Executare a Pedepselor (FSIN).

  Navalny a revenit în Rusia pe 17 ianuarie, după ce a urmat tratamentul în Germania în urma unui atentat la viața sa, el fiind otrăvit în august 2020 cu agentul neurotoxic „Noviciok”. El a fost reținut pe un aeroport din Moscova și dus la secția de poliție Khimki. Tot acolo, o zi mai târziu, pe numele lui Navalny a fost emis un mandat de arestare pentru 30 de zile. Mai apoi, el a fost transferat în izolatorul „Matrosskaya Tishina”.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Peste 87 000 de români au fost vaccinați împotriva COVID în ultimele 24 de ore. România a depășit joi, 22 aprilie, pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate, transmite Digi 24. În ultimele 24 de ore…
  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  Mai mulți moldoveni din diaspora au inițiat o campanie de strângere a donațiilor, pentru a procura concentratoare de oxigen. Acestea ar urma să ajungă în centre medico-sociale unde rezidenți sunt persoanele vâr…
  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Astfel, cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină. Lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată joi, la…
  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat Statului Major General și comandanților de trupe ca, începând cu 23 aprilie, să asigure revenirea trupelor în punctele de desfășurare permanentă, scrie Novaya…
  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  DOC/ Peste 6 mii de doze de vaccin, administrate în ultimele 24 de ore

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că până astăzi, 22 aprilie, 109 899 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în R. Moldova. Dintre acestea, 6088 de doze au fos…
  DOC/ Peste 6 mii de doze de vaccin, administrate în ultimele 24 de ore