Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ONU avertizează că milioane de…

ONU avertizează că milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza invaziei rusești

Imagine-simbol

Directorul pentru Germania al Programului Alimentar Mondial al ONU, Martin Frick, a avertizat că milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza invaziei rusești, scrie The Guardian.

Martin Frick a declarat că aproximativ 4,5 milioane de tone de cereale sunt stopate în containere în porturile ucrainene din cauza rutelor maritime nesigure sau ocupate, unele dintre ele fiind minate, precum și a porturilor inaccesibile.

„Cerealele nu pot fi folosite în acest moment. Pur și simplu sunt blocate acolo”, a declarat Frick.

Ucraina este unul dintre principalii producători de grâu din lume, fiind totodată și un important producător de porumb. Aproximativ 30 de milioane de tone de porumb și circa 25 de milioane de tone de grâu au fost recoltate în țară în 2020, potrivit ONU.

„Lumea are nevoie urgentă de aceste produse alimentare din Ucraina”, a declarat Frick.

În pofida abundenței culturilor încă disponibile în Ucraina, Programul Alimentar Mondial (PAM) a declarat că, de la începutul invaziei, pe 24 februarie, a fost nevoit să ofere sprijin alimentar pentru 2,5 milioane de ucraineni – majoritatea în Ucraina, precum și câteva sute de mii în R. Moldova.

„Produsele alimentare trebuie să ajungă la cei din Ucraina care sunt prinși în capcană și au nevoie. Dar, în același timp, este necesar să se furnizeze altor părți ale lumii produsele alimentare pe care le așteaptă din Ucraina, pentru a atenua o criză alimentară globală”, a declarat Frick.

Accesul în porturi atât pentru mărfurile care intră, cât și pentru cele care ies a fost blocat, a precizat el. El a adăugat că se teme că livrările de alimente sunt folosite ca armă în conflict. „Foametea nu trebuie să fie folosită ca armă, nici din punct de vedere militar, nici din punct de vedere economic”, a spus el.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a reacționat la criza alimentară, promițând că Germania va interveni și va ajuta acolo unde există penurie de alimente ca urmare a războiului, avertizând cu privire la posibilitatea unei crize alimentare globale.

„Acest război va avea consecințe, consecințe în întreaga lume”, a declarat el duminică, adresându-se protestatarilor care l-au acuzat că a prelungit războiul prin trimiterea de armament în țară. „În acest moment trebuie să ne preocupăm de faptul că există oameni care vor muri de foame, că există țări care nu-și vor putea permite să cumpere cereale pentru populația lor și că toată această situație de război ar putea duce la o criză globală a foamei.”

Săptămâna trecută, guvernul german și DB Cargo, divizia de logistică a operatorului feroviar național, au confirmat că se lucrează la planuri pentru a permite ca proviziile de cereale blocate, precum și proviziile din alte părți ale Ucrainei, în valoare de aproximativ 20 de milioane de tone, să părăsească țara pe calea ferată.