Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   OMS avertizează: COVID-19 încă este…

OMS avertizează: COVID-19 încă este o urgență de sănătate la nivel global

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că pandemia rămâne o urgență de sănătate la nivel global, la aproape doi ani și jumătate de când a fost declarată în urma apariției și răspândirii COVID-19. 

Comitetul de Urgenţă al OMS, alcătuit din experți independenți, a precizat într-un comunicat că numărul în creștere al cazurilor de infectare, evoluția virală în desfășurare și presiunea exercitată asupra sistemelor sanitare din mai multe ţări arată că această situație a rămas o urgenţă, scrie Reuters.

Potrivit sursei citate, numărul de cazuri raportate către OMS a crescut cu 30% în ultimele două săptămâni, conform comunicatului, însă comitetul a punctat de asemenea că imunitatea crescută a populaţiei, pe care o corelează în cea mai mare parte cu programele de vaccinare, a dus la o „decuplare” a cazurilor de COVID-19 de spitalizări şi decese.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a acceptat recomandarea comisiei privind menţinerea statutului de urgenţă globală de sănătate pentru COVID-19. Pandemia de COVID-19 „este departe de a se termina”, a anunţat, marţi, 12 iulie, Tedros Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Geneva.

Ministerul Sănătății din R. Moldova a anunțat marți, 12 iulie, că R. Moldova rămâne în „cod verde” de alertă epidemiologică. Totuși, în raioanele Ialoveni și Anenii Noi se atestă „cod galben” de alertă COVID-19, iar în municipiul Chișinău – „cod portocaliu”.

În R. Moldova a crescut cu 82% numărul cazurilor de infectare cu COVID-19. Peste 1 800 de persoane au contractat virusul, în ultima săptămână, dintre care 220 de copii și 13 gravide. Totodată, s-a înregistrat și o creștere a numărului de decese: 14 persoane au decedat, față de 3 decese, câte au fost înregistrate săptămâna anterioară. Despre aceasta a anunțat ministra Sănătății, Ana Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți, 12 iulie.

În raioanele Anenii Noi și Ialoveni, cât și în municipiul Chișinău, urmează să se întrunească Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică care vor decide recomandările aplicabile la nivel de teritoriu, mai spune ministra.