Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Olanda spune că a împiedicat…

Olanda spune că a împiedicat 14 iahturi rusești să părăsească țara din cauza sancțiunilor impuse Federației Ruse

Imagine-simbol

Guvernul olandez a declarat miercuri, 6 aprilie, că a împiedicat 14 iahturi, inclusiv 12 care erau în construcție, să părăsească țara din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, transmite Reuters.

Olanda a fost criticată anterior că a rămas în urma altor țări europene în ceea ce privește sancțiunile și confiscările de bunuri care aparțin cetățenilor ruși.

Construcția de iahturi este o industrie semnificativă în Țările de Jos, înregistrările Camerei de Comerț arătând că marile companii olandeze de construcții de nave Heesen, Feadship, Damen Shipyards și Oceanco au avut vânzări de aproximativ 1,5 miliarde de euro (1,66 miliarde de dolari) în 2020.

Ministerul de Externe al Olandei a precizat că, deși niciun super-iaht nu este ancorat în teritoriile olandeze, inclusiv în insulele din Caraibe, precum St. Maarten, cele 12 iahturi aflate în construcție pentru proprietari ruși „nu pot fi livrate în acest moment din cauza măsurilor actuale de export”.

În martie, doi membri ruși ai consiliului de supraveghere al Heesen Yachts au demisionat. Heesen este deținută de Morcell Limited din Cipru.

Scrisoarea a inclus, de asemenea, o actualizare privind activele financiare, precizând că au fost înghețate active în valoare de 516 milioane de euro și tranzacții în valoare de 155 de milioane de euro, în ușoară creștere față de săptămâna trecută.

Guvernul estimează că active rusești în valoare de 27 de miliarde de euro se află în bilanțurile companiilor înregistrate în Olanda, din care aproximativ 20 de miliarde de euro sunt deținute de companii fantomă cu o prezență fizică redusă în țară.