Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   O nouă variantă de COVID,…

O nouă variantă de COVID, depistată la Moscova. Primarul anunță să aceasta este mai agresivă și mai contagioasă

Foto: REUTERS

Moscova se confruntă cu o nouă variantă a coronavirus, mai agresivă şi mai contagioasă, iar situaţia se deteriorează rapid, a declarat joi, 17 iunie, primarul oraşului, Serghei Sobianin, transmite Reuters.

Capitala Rusiei a raportat 7 704 de noi infecții duminică, cel mai mare număru zilnic după 24 decembrie. Autoritățile au confirmat 14 723 de cazuri la nivel național, cel mai mare total zilnic după 13 februarie. Cifrele zilnice au rămas ridicate în această săptămână.

Primarul Serghei Sobianin a declarat că numărul cazurilor de vineri va fi mai mare de 9 000, ceea ce va fi cel mai număr de cazuri înregistrat la Moscova de la debutul pandemiei de COVID. Până la începutul lunii iunie, noile infecții zilnice au fost în mare parte sub 3 000 de cazuri timp de luni de zile.

„A sosit o nouă mutație, o nouă tulpină este activă. Este mai agresivă, este mai greu de recuperat, se răspândește mai repede. Este mult mai probabil să pătrundă în sistemul imunitar al unei persoane”, a declarat Sobianin, potrivit agenției de știri RIA.

El a făcut remarca în timp ce a întâlnit oameni care lucrează în industria restaurantelor din Moscova. În comentarii separate la o ședință guvernamentală difuzată la televizor, Sobianin a spus că orașul își mărește rapid numărul de paturi de spital pentru a trata un posibil flux de pacienți cu COVID-19.

„Această dinamică este destul de neașteptată, dat fiind faptul că peste 60% dintre moscoviți au fost fie bolnavi, fie vaccinați – este un segment mare al populației. Desigur, nu ne așteptam la o creștere (de cazuri), ci la o scădere”, a menționat Sobyanin.

Șeful supravegherii sănătății consumatorilor, care a fost și el la întâlnire, a declarat că numărul cazurilor de coronavirus atribuite variantei Delta, care a fost identificată pentru prima dată în India, crește semnificativ în întreaga țară.

Sobianin nu a spus la ce variantă se referise. El nu a anunţat nicio restricţie nouă pentru a contracara epidemia, dar a spus că ar putea fi luate astfel de măsuri.

„Suntem foarte aproape de decizii mai stricte – temporare, dar mai stricte – în ceea ce priveşte restricţiile”, a spus Sobianin în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii afacerilor din sectorul restaurantelor.

Kremlinul şi-a exprimat consternarea faţă de progresul lent al programului de vaccinare al Rusiei, în pofida faptului că Rusia a pus la dispoziţie vaccinuri Sputnik pe scară largă pentru locuitorii Moscovei, în decembrie. Autorităţile de la Moscova au ordonat miercuri lucrătorilor cu funcţii publice să se vaccineze împotriva Covid-19.

Sobianin a declarat că numărul persoanelor care s-au înscris la vaccinare s-a triplat joi şi că se aşteptă ca creşterea numărului de cazuri de Covid-19 să stimuleze în continuare cererea.