O activistă anticorupție a învins în primul tur al alegerilor prezidențiale din Slovacia

Avocata Zuzana Čaputová a câștigat sâmbătă cea mai mare parte a voturilor în scrutinul prezidențial din Slovaciei, informează Politico.

Čaputová a condus o campanie axată pe combaterea corupției, obținând 40,6% din voturile alegătorilor. Pe de altă parte, contracandidatul său Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene, a acumulat 18,7%. Cei doi se vor confrunta în runda finală din 30 martie curent.

Potrivit aceleiași surse, sprijinul alegătorilor pentru Čaputová reflectă frustrarea electoratului față de partidul de guvernământ Smer, care a fost ținta protestelor antiguvernamentale, după uciderea cu un an în urmă a jurnalistului de investigație Ján Kuciak.

Zuzana Čaputová are 45 de ani și este vicepreședintă a partidului pro-UE Progresist din Slovacia, formațiune creată recent. Anterior, aceasta nu a deținut funcții publice.

În 2016, Čaputová a câștigat „The Goldman Environmental Prize”, după ce a desfășurat o campanie în orașul său natal Pezinok de lângă Bratislava, pentru a închide o periculoasă groapă de gunoi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *