Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NYT: Rusia a început evacuarea…

NYT: Rusia a început evacuarea familiilor diplomaților din Ucraina

New York Times a raportat că diplomaților de la consulatele Rusiei din Kiev și Lviv li s-a ordonat să se pregătească să părăsească țara. Ancheta, pregătită pe baza rapoartelor unui înalt oficial anonim al Serviciului de securitate al Ucrainei, este publicată pe site-ul ziarului, scrie Novaya gazeta.

Potrivit sursei ziarului, pe 5 ianuarie soțiile și copiii diplomaților ruși, în total 18 persoane, s-au urcat în autobuze și au plecat la Moscova. După ei au plecat aproximativ 30 de angajați ai misiunilor diplomatice ruse, restul au primit ordin să se pregătească pentru plecare.

La Washington, potrivit New York Times, se știa despre evacuare. „Avem informații care indică faptul că guvernul rus se pregătea să evacueze membrii familiilor din Ambasada Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii decembrie – începutul lunii ianuarie”, a declarat un oficial american.

Publicația nu exclude faptul că plecarea diplomaților poate fi „parte a propagandei, pregătirea pentru un conflict sau un truc.”

Între timp, potrivit TASS, Ministerul de externe a declarat că Ambasada Rusiei la Kiev „lucrează în regim normal.”

Din toamnă, Statele Unite și țările europene înregistrează acumulare de tehnică și trupe rusești la granița cu Ucraina. Publicația Politico a scris că imaginile din satelit arată tancuri rusești, unități blindate, artilerie autopropulsată și trupe terestre la o distanță de 250-300 km de la granița cu Ucraina. În Kremlin această informație a fost catalogată drept o „fumigenă”.