Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NATO dă start celui mai…

NATO dă start celui mai mare exercițiu din ultimele decenii pentru „a consolida apărarea Europei”

Sursa foto: NATO

Cel mai mare exercițiu NATO din ultimele decenii, cunoscut sub numele de Steadfast Defender 24, a început miercuri, 24 ianuarie, la Norfolk, SUA. În urma mai multor operațiuni, nava americană USS Gunston Hall va tranzita Atlanticul și va ajunge în Europa, se spune într-un comunicat al Alianței Atlanticului de Nord.

Ulterior, nava canadiană Charlottetown va pleca din Halifax, Canada, spre Europa la sfârșitul acestei luni.

Reprezentanții NATO susțin că prin acest exercițiu își vor demonstra capacitatea de a desfășura rapid forțe din America de Nord și din alte părți ale Alianței pentru „a consolida apărarea Europei”.

„Alianța își va demonstra capacitatea de a consolida zona euro-atlantică prin deplasarea transatlantică a forțelor din America de Nord. Steadfast Defender 2024 va fi o demonstrație clară a unității, forței și determinării noastre de a ne proteja reciproc, valorile noastre și ordinea internațională bazată pe reguli”, a declarat generalul Christopher Cavoli, Comandantul Suprem Aliat în Europa (SACEUR).

Steadfast Defender 24 va avea loc în mai multe locații, iar exercițiile asociate se vor desfășura până pe 31 mai 2024. Potrivit comunicatului, acesta va fi primul exercițiu NATO la scară largă în care vor fi puse în aplicare noile planuri de apărare.

Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Ala Diaconu, a declarat pentru Agora că R. Moldova nu va participa și nu va fi gazda exercițiilor militare organizate de NATO în prima jumătate a anului. Explicațiile au fost făcut după ce în spațiul public se vehicula despre implicarea țării noastre în antrenamentele militare.

„În contextul exercițiilor militare „Steadfast Defender 24” și „Swift Response”, mediatizate recent de unele instituții mass-media, Ministerul Apărării precizează că țara noastră nu participă la exercițiul NATO „Steadfast Defender 24”, a spus Ala Diaconu pentru sursa citată.

Reprezentanta instituției a menționat pentru Agora că Armata Națională va lua parte la exercițiul „Swift Response”, cu participarea Comandamentului SUA în Europa și Africa, în baza unor angajamente bilaterale de transfer a experienței și că antrenamentul nu are tangență cu „Steadfast Defender 24”.

Aproximativ 90 mii de soldați participă la exercițiile Steadfast Defender 2024. Totodată, la simulare vor fi implicate peste 50 de nave, de la portavioane la distrugătoare, precum și peste 80 de avioane de luptă, elicoptere, drone și cel puțin 1.100 de vehicule de luptă, inclusiv 133 de tancuri, notează Reuters.

Ultimele exerciții de o amploare similară au fost Reforger, în timpul Războiului Rece, în 1988, cu 125.000 de participanți, și Trident Juncture, în 2018, cu 50.000 de participanți.

Trupele care vor lua parte la exerciții, care vor implica simulări de aducere de personal în Europa, precum și exerciții la sol, vor proveni din țările NATO și din Suedia, care speră să se alăture alianței în curând. Aliații au semnat planurile regionale la summitul lor de la Vilnius din 2023, punând capăt unei perioade lungi în care NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, deoarece țările occidentale au purtat războaie mai mici în Afganistan și Irak și au avut certitudinea că Rusia post-sovietică nu mai reprezintă o amenințare existențială.

Un accent special în cadrul exercițiului Steadfast Defender va fi pus pe desfășurarea forței de reacție rapidă a NATO în Polonia, pe flancul estic al alianței.