Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul de Externe al statului…

Ministrul de Externe al statului Qatar le-a cerut talibanilor să respecte drepturile femeilor din Afganistan

Foto: BBC

Ministrul de Externe al statului Qatar a declarat luni, 13 septembrie, că le-a cerut „noilor conducători talibani” din Afganistan să respecte drepturile femeilor din Afganistan. Acesta susține că este prea devreme să se ia în considerare recunoașterea guvernului taliban, scrie Reuters.

Totodată, ministrul francez al Afacerilor Externe Jean-Yves Le Drian a anunțat luni, 13 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, că zeci de cetățeni francezi sunt încă în Afganistan și că „Parisul lucrează cu statul Qatar pentru a-i evacua”.

În Afganistan, în timpul guvernării talibanilor în perioada 1996-2001, drepturile femeilor au fost restricționate, inclusiv accesul la educație și la muncă. Astfel, există temeiuri că talibanii ar putea să o facă din nou după revenirea lor la putere.

Qatar, o monarhie absolută în care partidele politice sunt interzise, ​​a fost criticată de Human Rights Watch și de alții pentru poziția sa față de femei. Deși dispun de o libertate relativă, femeile sunt încă sub sistemul tutelar care le împiedică să ia decizii independente cu privire la drepturile de bază, cum ar fi căsătoria, călătoria și accesul la sănătate fără aprobarea unei persoane de gen masculin.

După fuga președintelui Ashraf Ghani, Guvernul afgan a căzut, iar talibanii au preluat complet controlul țării. Aceștia au cucerit, pe 15 august, capitala Kabul, după zece zile în care au acaparat cu ușurință restul țării. Comandanții talibani și câțiva zeci de luptători înarmați au ocupat Palatul prezidențial.

Peste nouă din 10 familii din Afganistan nu au destulă mâncare, atenţionează ONU, în contextul unei conferinţe menite să încurajeze colectarea celor 606 de milioane de dolari de care Naţiunile Unite au nevoie pentru această ţară până la sfârşitul anului în curs, citat de Digi24.

Situaţia din Afganistan era deja critică din cauza pandemiei şi a secetei, dar greutăţile în ce priveşte accesul la lichidităţi, după instalarea talibanilor, au înrăutăţit şi mai mult situaţia şi au determinat creşterea preţurilor la produsele de primă necesitate.